NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin önde gelen kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesinde, Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim alanı olarak bilinen Gülşehir ilçesi yakınlarındaki Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının gerektiği bildirildi.
Gülşehir ilçesine 3 km. uzaklıkta bulunan ve Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim merkezliği yapan bölgenin esas önemini bölgede Hristiyanlığın yayılma sürecinde ortaya koydu.
Tüf kayalara oyularak oluşturulan Açıksaray harabelerinde M.S. 964-965 yılları arasında bölgede konaklayan Bizans İmparatoru Nikephoros Photas’ın bu ziyaretinin ardından bölgenin önemli bir Bizans yerleşimi olarak dikkati çekti. Bölgenin 100-150 yıl daha Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Türklerin bu alanlara yerleştiği biliniyor. M.S. 10-11. yüzyıla ait çok sayıda manastır ve kilisenin bulunduğu Açıksaray Harabelerinin bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da önünü açtığı ifade edilirken, bu alanda bulunan kaya kiliselerine bakıldığında Açıksaray’ın o dönemlerde Kapadokya bölgesi için önemli bir Piskoposluk merkezi olarak Bizans döneminde önemini daha da artırdı.