NEVŞEHİR(MHA) Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarıyla birlikte Nevşehir’in de içerisine dahil edildiği KOP Projesinin 2015 yılından itibaren aşamalar halinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Konuyu geçtiğimiz günlerde gündeme getiren AK Parti Nevşehir Milletvekili Av. Ebubekir Gizligider Projenin çok sektörlü entegre bir bölgesel kalkınma projesi olup, KOP Eylem Planı kapsamındaki projelerin 5 temel eksen üzerinde yürütüleceğini dile getirmişti.

Gizligider, “Sayın başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun il kongremizde müjdesini verdiği ve ilimize her anlamda değer katacak KOP’a dâhil olmuş bulunmaktayız.

KOP İdaresi kamuoyunda 'sulama ve tarımsal projeleri' yürütecek bir kurum gibi algılanmaktadır. Hâlbuki kurum bir 'Bölge Kalkınma İdaresi' olup, bölgenin kalkınmasını temin edecek tüm alanlarda gerekli planlamaları yapacaktır. Konya Ovası Projesi, çok sektörlü entegre bir bölgesel kalkınma projesi olup KOP Eylem Planı kapsamındaki projeler aşağıda belirtilen 5 temel eksen üzerinde belirlenmiştir.

“Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı, Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi, Altyapının Geliştirilmesi ve Kentleşme, Beşeri ve Sosyal Yapının Güçlendirilmesi, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi. Arazi toplulaştırması, tarımsal alt ve üstyapı çalışmaları ile birlikte sürdürülebilir kırsal kalkınma, kırsalı da dikkate alan yenilikçi kentleşme, akıllı şehir perspektifleri, yenilenebilir enerji ve demiryolları temelinde hızlı ve güvenli ulaşım altyapısı da KOP Eylem Planı’nın odağında yer alacaktır.

KOP kapsamındaki illerde damızlık koç, boğa ve teke alımında yüzde 80, yeni kurulacak veya tadilatı yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yüzde 50 hibe desteklerinden yararlanabileceklerdir.  Turizm güzergâhlarında eko-turizm ve gelir getirici faaliyetler desteklenecektir. Tarım ve gıda makine-ekipman imalat sanayinin geliştirilmesi ve modernizasyonu desteklenecektir. Sanayi altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Turizm çeşitlendirilecek ve turizm altyapısı desteklenecektir. Demiryolu altyapısı güçlendirilerek yaygınlaştırılacaktır. Karayolu ağları güçlendirilecektir. YHT ile kent içi ulaşım entegre hale getirilecektir. İçme suyu ve kanalizasyon projeleri desteklenecektir. Köy yollarının ulaşım altyapısı iyileştirilecek, köylerin su ve kanalizasyon altyapısı. Tarihi eserlerin restorasyonu, güçlendirilmesi ve çevre düzenleme projeleri desteklenecektir. Sayabildiğimiz bu desteklerin dışında da sayamadığımız her alanda halkımıza kazandırımları olacaktır.” açıklamalarında bulundu.