Sinek ve üvez istilasına uğrayan Nevşehir'in Avanos ilçesinde, vatandaşlar zor anlar yaşıyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesi son günlerde yaşanan aşırı sıcaklıklarla birlikte adeta Sinek ve üvez istilasına uğradı.

Avanosluların başı üvezle dertte..

Yaz mevsimi ile birlikte ortaya çıkan ve bir sinek türü olan üvezler bu yılda Avanos kent merkezinde vatandaşları rahatsız ediyor.Gözle çok yakından görülebilen ve insanların ağzına, burnuna, kulağına girebilen bu sinekler vatandaşları çileden çıkarmak üzere.

Yerleşimi Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Avanos ilçesinde Üreme zamanlarında yapılan ilaçlamaya rağmen beyaz üvezlerin yayılması engellenemedi. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan üvezler, Ramazan Bayramı'nda da ilçeyi ziyaret edenleri oldukça rahatsız etti ve kentin kötü anılmasına neden oldu. 


Avanos yine üvezlerin istilasına uğradı 


İnsan sağlığı açısından büyük risk oluşturan ve halk arasında üvez olarak adlandırılan sineklerden Tepkili vatandaşlar ise; "Avanos'taki üvez sineği problemi, Kapadokya bölgesi olarak spor turizmine ve Avanos için çok kötü reklam olmuştu; korkarim ayni problem geri döndü, dışarda oturulmaz hale geldi. Yetkililer biran önce önlem almaya davet ediyoruz" dediler.

Kızılırmak nehri üzerine kurulan baraj ve HES’lerle birlikte değişen ekosisteme bağlı olarak, Kapadokya Bölgesinde baş gösteren ve hızlı bir yayılım gerçekleştiren Simullium spp (üvez) sineğine karşı Biran önce mücadele yapılması gerekiyor.

Sağlık açısından risk oluşturuyor
Halk arasında üvez olarak bilinen bilimsel adı 'Simulium' olan bu sinek çürümüş bitkiler ve ağaçlarda üreyen küçük esmer sineklerdir. Kalın vücutlu, kambur sırtlı karasinek olarak adlandırılan bu sinekler zayıf görünümlerine rağmen güçlü kanatları sayesinde uzak mesafelere uçabilir. İnsan ve hayvanları çok rahatsız eden, aynı zamanda insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturan bir sinek türü olun simulium sineği, yoğun gruplar halinde hareket eden haşere, insan ve hayvanların solunum havasına ilgi gösterdiği için insanların ağız ve burunlarına saldırır.