V. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bu Yıl Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Ev Sahipliğinde Almatı’da Gerçekleştirilecek

Türk Dünyası’nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, maarif, uluslararası ilişkiler ve siyaset, maddi ve manevi değerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacıyla yola çıkılan ve 2018 yılı itibariyle 5.düzenlenecek Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu bu yıl, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi’nin katılımıyla, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Almatı’da gerçekleştirilecek.

26-28 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenen IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi ve M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin işbirliği ile Niğde’de gerçekleştirildi. 15 farklı ülkeden katılımın olduğu sempozyumda 450 bildiri kabul edildi ve sunuldu.

III. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu ise 3.yılında Bakü Avrasya Üniversitesi’nin (Bakü, Azerbaycan) ortaklığa katılımı ve Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde Bakü Avrasya Üniversitesinin ev sahipliğinde Bakü’de gerçekleştirildi. Sempozyuma 13 ülkeden 100’e yakın üniversite ve kurumdan 700 dolayında bildirili katılım başvurusu yapıldı ve 413 bildiri Sempozyumda sunulmak üzere kabul edildi.

II. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, aynı ortaklarla Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Almatı’da gerçekleştirildi ve 12 ülkeden 300 bildiri sunuldu.

I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Niğde Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi (Almatı, Kazakistan) ve M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi (Ufa, Rusya) işbirliğiyle 18-21 Mart 2014 tarihlerinde Niğde Üniversitesinin ev sahipliğinde Niğde’de gerçekleştirildi ve Sempozyumda 18 ülkeden 356 bildiri sunuldu.

Ayrıca Sempozyum Programı kapsamında 2014 yılından itibaren geleneksel hale gelen ve Sempozyum ortağı üniversitelerin öğrencilerinin katılımıyla hazırlanan sahne gösterilerinden oluşan ‘Kökümüz Bir Türk’üz Festivali’ de düzenleniyor. Türk Dünyasının kültürel yapısının sergilendiği Festival’in yanı sıra, ev sahibi ülkede düzenlenen sosyal programlar kapsamında, tarihi ve kültürel miraslar da ziyaret ediliyor.

Ayrıca, her yıl sunulan bildirilerden oluşan Sempozyum Kitabı’nın yayınlanmasıyla, Türk Dünyası’nın bu faaliyet kapsamındaki bilgi birikimi kalıcı ve sürekli paylaşıma açık hale getiriliyor.