Rusya’nın, Suriye politikası

      Son günlerde Suriye’deki olaylar Rusya’nın girişimler ile yeni boyut kazandı. Daha önce Rusya daha çok in direk, lojistik ve uluslararası boyutta özellikle birleşmiş milletlerdeki desteği ile Suriye’de kendini gösteriyordu. Ancak son günlerde bende buradayım ve Suriye’de benim olmadığım bir çözüm olmaz dercesine bu olaylara girdi.

Peki, Rusya Suriye’de ne yapmaya amaçlıyor?

1: orta doğuda tek ve önemli müttefiki olan Suriye’yi kayıp etmeye göze alamıyor.

2: Batılı güçler ve özellikle Amerika’ya ‘’beni ciddiye alacaksan, tek başına bu dünyaya hüküm edemesen’’ mesajını vermeye çalışıyor.

3: Suriye’de Muhalif güçlere ve İŞİD’e hava ve füze saldırıları:

A: Muhalif güçlere saldırı: bu gruplar genellikle Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye destekli olup bu grupları bombalamakla a: Suudi Arabistan petrol fiyatlarını indirerek Rusya ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Rusya bu gruplara darbe vurarak Suudi Arabistan in bölgedeki politikasına darbe vurmayı amaçlıyor. b: Türkiye: 5 yıl boyunca Esad’e karşı savaşta en büyük destek veren ülke konumundadır. Türkiye’nin bölgedeki politikasını bu şekilde kırmaya çalışıyor.

B: İŞİD: İŞİD güçlerinde 5000 civarında Çeçen ve orta Asya bölgesinden katılan terörist kişiler mevcuttur. Bu güçlerle şimdi Suriye’de savaşmadığı takdirde daha sonra Rusya’da savaşmak zorunda kalacağı öngörüler vardır.

C: Muhalif güçleri ve İŞİD: bu grupların hepsine ancak daha yoğunlukta muhalif güçlere saldırarak Esad’i güçlendirmeye çalışıyor.
4: Türkiye hava sahası ihlalleri: bu hava ihlalleri son günlerde çok yoğun olarak gündeme gelmektedir. Ancak öyle bir şekilde gündeme geliyor ki sanki Rusya ve Türkiye arasında bir savaş başlamıştır.

Böyle durumlarda iki ülke arasında olağan olaylar neden bu şekilde gündeme geliyor?

Acaba 1 Kasım’da yapılacak genel seçim malzemesi olarak kullanılmaya mı çalışılıyor?

Acaba Suriye olaylarında, Türkiye devre dışı kalmaktan kurtulmak için bu olayları kullanmaya mı çalışıyor?

5: Kuzey akim projesi kaç gün önce Rusya ve Almanya arasında imzalandı. Bu Türkiye’den geçmesi düşünülen ancak son günlerde askıya alınan projenin alternatifi olan proje olup böyle bu olayda da Türkiye devre dışı kalacak.

6. 07 Ekim günü Rusya İŞİD mevzilerini Hazar golündeki gemilerden füze ile vurulduğunu duyurdu:

   Bu mevzileri havadan uçaklarla değil Hazar golünden füze ile vurup ve ’’ Hazar golündeki 4 savaş gemisinden 26 roketle İŞİD mevzileri vuruldu’’ şeklinde sunulması, hem saldırı teknolojisinin ispati hem de daha etkili haber olarak sunuldu.  

     Türkiye burada en güvendiği nokta Nato ülkesi olmasıdır, ancak bunu unutmayalım ki Bati Ukrayna için her hangi bir şey yapmadı, savaşa girmedi hiç hatta öyle bir duruma yaklaşmadı. Acaba bu Nato Türkiye için Rusya ile savaşa girer mi? Acaba Suriye olayların tehlikesi varken NATO neden zamanından önce Patriot Füzelerini Türkiye’den götürdü?

    Bati ile Rusya’nın arasında ortak nokta bu ki hepsi PYD ye destek verilmesi gerektiğini savunuyorlar.

     Aralarında fark: Bati İŞİD’i vuruyor gibi yaparak bu arada PYD’ye destek sağlıyor. Rusya yoğun bir şekilde Bati ve Suudi Arabistan ve Türkiye destekli muhalif güçleri vurup arada İŞİD,i  vurmaktadır. Ancak hepsi İŞİD adını kullanarak İŞİD vurmak için buradayız diyorlar.

      Batılı ülkeler, Amerika bölgede neyin peşinde olduğunu? PKK son günlerde ne durumda olduğunu? İŞİD ne yapmaktadır ve onun üzerinden ne yapılamaya çalışıldığını? Suudi Arabistan in bölgede politikasını? Iraktaki olaylar ve son olarak Iranı ile batılı ülkeler arasında nükleer anlaşma ne anlamda geldiğini? Türkiye iyi analiz edip ona göre yeni, istikrarlı, dış politika geliştirmeli.

Yoksa Suriye mayınlı tarla gibi her an her şeye gebe ancak Türkiye 900 km’lik ortak bir sınırla bu olaylardan en çok etkilenen ülke konumundadır.
                             Ali Haydar
                             08.10.2015