Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından düzenlenecek olan  “ 11.Avrupa Aşı Haftası” etkinliği  24  – 30 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. Sağlık Bakanlığınca ülkemizin de katılması uygun görüldü. 
Bu yılki aşı haftasının ana teması, Sağlık personelinin sürveyans konusunda bilgilendirilmesi,
Duyarlılığının artırılması, Sağlık personeli ve toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması, Öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması, Aynı zamanda 5 yaş altı eksik aşılı / aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, Bakanlığımızca gelinen başarılı düzeyin artarak devam ettirilmesi,
Erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması aktivitelerine de her yıl olduğu gibi devam edilecek. 
Halk Sağlığı İl Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu amaçlara ulaşabilmek için; sektörler arası işbirliği ile toplumun tüm kesimlerine aşılamanın önemi ve çocukluk ve erişkinlik dönemi aşı takvimleri konularında bilgilendirme yapılacak, sosyal mobilizasyon (toplumun bir konuya yönelik ilgi ve bilgisini artırmak amacıyla yapılan kampanya ve tanıtım) faaliyetleri düzenlenecek. 
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir.  Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. 
GBP’nin (Genişletilmiş Bağışıklama Proğramı )amacı; aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi. Bu program kapsamında, Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit-B, Hepatit-A, Suçiçeği, Hemofilus İnfluenza Tip B’ye bağlı hastalıklar ile Streptokokus Pnömoniya ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. 
Ülkemizde uygulanan aşılar şu hastalıklara karşı korur. DaBT-İPA-Hib(Karma Aşı) Diteri, Boğmaca, Tetanoz, çocuk felci ve hemofilus influenza tip b’ye bağlı  menenjit, zatürree ve orta kulak iltihaplarından, BCG Aşısı veremden, KKK (Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak) Aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA Aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden, Hepatit-A aşısı hepatit-A hastalığından, Hepatit-B aşısı hepatit-B hastalığından, Suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından korur. 
Sonuç olarak; sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok, hepatit A ve hepatit B, suçiçeği, tüberküloz hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler(sağlık personelleri, gıda işiyle uğraşanlar, berber ve kuaförler, gebeler…vb) de sağlık kuruluşuna başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında  ücretsiz olarak uygulanmakta. 
Sizlerden Beklentilerimiz; Aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım. Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Sağlık kuruluşlarına götürelim. Erişkinlerimizi de aşılar konusunda bilgilendirerek onların da aşılanmasını sağlayarak hastalığa yakalanmasını önlemeye destek olalım. Sadece Aşı Haftası etkinlikleri çerçevesi dışında da dönem dönem aşı ve aşılamanın öneminin halkımıza duyurulmasını sağlamanız.