TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu, 733 kişiden 15 kişiyi kamu denetçisi adayı olarak belirlemişti. İlk olarak Bu isimler içerisinde Elkatmış yer aldı.

 

Bu isimler şöyle:

 

Serpil Çakın, Yaşar Ayşegül Oğuz, Sami Kalaycı, Muhittin Mıhçak, Mehmet Elkatmış, Lütfi Şahsuvaroğlu, İrfan Barut, Gülümser Erdem, Zeki Yıldırım, Adnan Özen, Musa Sıvacıoğlu, Zekeriya Şarbak, Zekeriya Aslan, Abdullah Cengiz Makas, Arif Dülger.

 

-Seçim süreci-

 

Karma Komisyon tarafından oluşturulan alt komisyonun belirlediği 15 isim üst komisyona sunuldu. Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu da 28 Kasım Çarşamba günü, 15 kişiden 5'ini denetçi olarak seçti..

 Denetçi olarak eski Ak Parti Milletvekili Mehmet Elkatmış ile Abdullah Cengiz Makas, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın seçildi. Karma komisyon, başvuran 733 kişi arasından seçimini yaptı.

Başdenetçi ve denetçilerin seçimleride tamamladı .Bu şekilde Kamu Denetçiliği Kurumu da kurulmuş oldu. Başdenetçi, TBMM Genel Kurulu'nda, denetçiler ise Karma Komisyonda andiçerek görevlerine başlayacak.

Başdenetçi seçiminde soru yağmuru

YENİ oluşturulan Kamu Denetçiliği’ne AK Partililerin oylarıyla dördüncü turda “Başdenetçi” seçilen eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu, henüz yemin edip göreve başlamadan Meclis’te önerge yağmuruna tutuldu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise, “Kamu denetçiliğine güvenmeyin, ambalaja kanmayın, ürün defolu. Kamu denetçisi, AKP temsilcisi” diyerek Ömeroğlu’na dönük suçlamalarını iki ayrı önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

 

Ömeroğlu’nun Meclis Genel Kurulu’nda başdenetçi seçilmesinin ardından Meclis İnsan Hakları Dilekçe Karma Komisyonu da 5 denetçiyi seçerek Kamu Denetçileri Kurulu’nu tamamladı. Denetçi olarak eski Ak Parti Milletvekili Mehmet Elkatmış ile Abdullah Cengiz Makas, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın seçildi. Karma komisyon, başvuran 733 kişi arasından seçimini yaptı.Nevşehir de Siyasetin sevilen ve saygın ismi Elkatmış ın bu önemli göreve getirilmesinin büyük sevinci yaşanıyor.

Mehmet Elkatmış (d. 1947,Nar, Nevşehir, Türkiye), Türk siyasetçi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Avukatlık, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği, XIX., XX., XXI. ve XXII. Dönem Nevşehir Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyeliği ve İdare Amirliği, TBMM Susurluk Komisyonu Başkanlığı ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Evli (eşini 2012 yılında kaybetmiştir) ve 4 Çocuk babasıdır. 28 Kasım 2012 tarihi itibariyle Kamu denetçiliği görevine seçilmiştir.