Kapadokya'da her sabah, günün ilk ışıklarıyla birlikte 90'dan fazla balon aynı anda havalanıyor. Her sabah 1500 yolcu Kapadokya semalarında geziyor. Yılda 700 bin turist sıcak hava balonlarına biniyor Kapadokya'da.

Aykut Işıklar'a Kapadokya turizmcileri ateş püskürüyor...

Türk turizmciliğinin en önemli aktivitelerinden biri sıcak hava balonculuğu. Dünyanın da en önemli balon uçuş noktalarından. 

Son 10 yıl içinde balon işletmelerinin sayısı 6'dan 22'ye ulaştı. Kapadokya'daki balon sayısı 48'den 228'e yükseldi. Sıcak hava balonculuğu desteklenmeli, önünde var olan engellemeler kaldırılmalı zira gerek bölge gerekse ülke tanıtımı açısındanda büyük önem arz etmektedir.

Türk turizmi için çok önemli olan sıcak hava balonculuğu hiçbir bilimsel altyapısı olmayan sadece çamur at iziz kalsın mantığıyla gölgelenmemeli. Hiçbir araştırma yapmadan ön yargılarla ve bilimsel hiçbir gerçeklerle alakası olmayan bu tür asparagas söylemler için 
"Bugün Gazetesi Magazin Yazarı Aykut Işıklar'ı bölge turizmcileri ve Baloncularımızdan özür dilemeye davet ediyoruz. Kapadokya da gelip tatil yapıp ardından Balona dahi binmeyip hiç bir Baloncuyla görüşmeden Bölge turizmcilerine destek olmak yerine köstek olacak anlamsız ve sadece önyargıyla hiç bir bilimselliğe dayanmayan talihsiz yazısı için kendisini gerek bölge turizmcileri gerekse bölge Gazetecileri olarak kınıyoruz.

Bölge Turizminin Gelişmesinde Balonculuğun Yeri ve Önemi Çok Büyük..

Göreme Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı turizmci Mustafa Durmaz ise, Kapadokya bölgesinin en önemli turizm çeşitlerinden biri haline gelen sıcak hava balon uçuşları gerek Bölge gerekse ülke ekonomisine ciddi katkıları olmaktadır.

Binlerce insanımıza istihdam sağlayarak ekmek kapısı olan Balaonculuk ayrıca çevre dostu olmasıylada dikkat çekiyor.Bu konudan bir haber yapılan değerlendirmeler biz turizmcileri derinden üzmektedir dedi.


Aslında Kapadokya bölgesindeki tüm turizmcilerimiz ,Baloncularımız ve Gazetecilerimizin sesi olarak KAPTİD Başkanı Sayın Yakup Dinler çokta güzel cevap taşıyan açıklaması ile Işıklar'a gerekeni çok güzel özetlemiş. Şimdi artık söz savunmanın ve Sayın Aykut Işıklar'dan geçte kalmış olsa Özür diliyoruz.

İşte KAPTİD Başkanı Dinler'in o yazısı gelin bir kez daha hatırlayalım:



 Özür Dile Aykut Işıklar

"Bugün Gazetesi Magazin Yazarı Aykut Işıklar'ın “Katil ve Zehirli” olarak nitelendirdiği Kapadokya sıcak hava balonları hakkındaki yazısına, bölge turizmcileri adına  Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği KAPTİD Başkanı Yakup Dinler sert tepki verdi.

KAPTİD Başkanı Yakup Dinler'in basın açıklaması şöyle:

"Kapadokya, yapı itibariyle dünyada hiçbir yerde eşi benzeri olmayan yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile sürekli olarak popülaritesi artan ve dünyanın birçok bölgesinden her yıl milyonlarca turisti ağırlayan, ülke ekonomisine de ciddi katkılar yapan bir turizm cennetidir.

Kapadokya’yı keşfetmenin farklı yolları mevcuttur. Fakat bu mevcut yolların en popüleri, 1980’li yılların sonundan itibaren Kapadokya’da yapılmaya başlanan ticari sıcak hava balonu turlarıdır. Bugün itibariyle 25 farklı firma T.C. Ulaştırma Bakanlığı - Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) bağlı olarak Türkiye ve Kapadokya turizmine hizmet vermektedir.

25 firmaya ve bu firmalarla ticari işbirliği yapmak suretiyle oluşan istihdam sayısı 1000’lerce kişi ile ifade edilmektedir. Zira yılın neredeyse 300 günü bu firmalara bağlı 150 sıcak hava balonu her gün ortalama 2500 kişiyi Kapadokya’yı gökyüzünden izleme olanağı vermektedir. Bir çok turist Kapadokya’ya sırf balonla uçabilmek ümidiyle gelmektedir. Çünkü dünyada balon denilince akla ilk olarak Kapadokya gelmektedir.

Yazmış olduğunuz köşe yazısında ve sonrasında atmış olduğunuz tweetlerde Kapadokya’da yapılan balon turizmini “Katil” olarak nitelendirmeniz, bölge hakkında pek bilgi sahibi olmadığınızın açık kanıtıdır. Balonları “Katil” olarak nitelendirmenizin en büyük sebebi olarak size göre zehirli olan (!) Propan gazını örnek veriyorsunuz. Bakın bir devlet kurumu olan SHGM / Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı tarafından 2014 yılında UOD/T-01 yayın numarası ile yayınlanan:

“BALON PİLOTLUĞU DERS KİTABI”nın 160. sayfasında ne yazıyor: Balon kubbeleri LPG’nin (Likit Petrol Gazı) yanmasıyla ısıtılır. Balonlarda kullanılan LPG saf Propan’dan veya çeşitli oranlarda bütan ve propan karışımından oluşabilir. Afrika ülkeleri gibi sürekli sıcak olan yerlerde – özellikle geçmişte daha ucuz elde edilebilen Propan–Bütan karışımı kullanılabilirken, Türkiye’de saf Propan tercih edilmektedir.

LPG, tatsız, kokusuz, renksiz, aşındırma yapmayan, zehirsiz bir gazdır. Kapadokya turizmcilerini temsilen şimdi soruyoruz, bu zehirsiz gaz sizin tweetlerinize konu olan:

- Kapadokya’nın meşhur kırmızı şarabını nasıl yok ediyor?

- Gözbebeğimiz üzüm bağlarımıza nasıl zarar veriyor?

- Milyonlarca turistin geliş sebebi olan kilise içindeki fresklere zararı nasıl veriyor?

Belli ki son Kapadokya ziyaretinizde çok bilgisiz arkadaşlar edinmişsiniz ve / veya balona binmek isteyip 150 EURO’yu çok bulduğunuzdan, sizi de kimse misafir etmediğinden baloncuları kendinize düşman edinmişsiniz. Bence siz her zaman olduğu gibi magazin gazeteciliği yapıp ekonomi ile ilgili durumları işinin ehli olan kişilere bırakın ve yapmış olduğunuz bu bilinçsiz çıkış için Kapadokya turizm camiasından ve Kapadokya halkından Özür Dileyin"

Kapadokya Turizmcileri Adına;

Yakup Dinler

Yönetim Kurulu Başkanı