Dünyanın belki de en prestijli haber kanalı olan dünya çapında yayın yapan CNN internetnational kanalı Derinkuyu yeraltı şehrini dünyanın en ilginç 4. yeraltı yapısı olarak belirledi.
Kanalın internet sitesinde Derinkuyu yeraltı şehri ile ilgili ” Kapadokya’da bulunan 200 den fazla yeraltı şehri binlerce insanın aynı anda barınabilmesine imkan sağlıyor. Türkiye’nin ortasında olan Kapadokya bölgesinde yer alan yeraltı şehirleri yumuşak kayalara m.ö 8. yüzyılda yapılmaya başlanmış.

İlk kimler tarafından yapılamaya başlandığı belli olmaya yeraltı şehirlerinin bilinen ilk kullanıcıları Frigler, ardından da Persler tarafından genişletilmiş.

Bir zaman sonra Bizanslı hristiyanların eline geçen yeraltı şehirlerinde binlerce hristiyan, pers akınlarından saklanmak amacıyla buralara sığınmış. Yeraltı yapılarının içerisinde kiliseler de bulunuyor.

60 Metre derinliğe kadar ulan Derinkuyu yeraltı mağaralarında aynı anda 20 bin kişi ve hayvanları barınabiliyordu. Derinkuyu yeraltı şehrinin yarısı açık bulunuyor. Ayrıca 8 kilometrelik bir tünel yardımıyla Kaymaklı yeraltı şehrine bağlanıyor.” denildi.

Haber:Osman AYTEKİN