Anadolu Sigorta Bir Usta Bin Usta “Çömlek Yapımı” Kursunun Başvuru Tarihi 17 Ağustos’a kadar uzatıldı.

 

 

Anadolu Sigorta’nın; Anadolu’da kaybolan veya kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırmak ve meslek ustalarının deneyimlerini genç nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi “Bir Usta Bin Usta” kapsamında, Eylül ayında Nevşehir Avanos’ta açılacak “Çömlek Yapımı” kursuna başvurular devam ediyor.

 

Avanos Meslek Yüksek Okulu’nun binasında gerçekleşecek ve 3 ay sürecek “Çömlek Yapımı” kursunda kursiyerlere, çömlek yapımının tüm teknik detayları uygulamalı olarak öğretilecek. Eğitimlerin sonunda kursiyerlerin, bu el sanatını devam ettirebilecek yeterliliğe kavuşmaları amaçlanıyor.

 

“Bir Usta Bin Usta” Çömlek yapımı kursuna katılmak isteyen adaylar 17 Ağustos’a kadar Avanos Meslek Yüksek Okuluna kimlik fotokopileri ve iki adet vesikalık fotoğrafları ile başvurabilirler. Eğitim sonunda kursiyerlere kursa katıldıklarına dair sertifika da verilecektir.

 

Detaylı bilgi için

Nevşehir Üniversitesi, Avanos Meslek Yüksek Okulu

Betül Aytepe

0 384 511 56 76

 

Nevşehir / Çömlek Yapımı

Nevşehir'de Hititlerden beri süregelen çömlek yapımı geleneği Kızılırmak'ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru ve Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil almaktadır.

 

Hititlerden beri çarkla yapılan çanak-çömlek sanatı kavimden kavime, babadan oğula geçerek günümüze kadar gelmiştir. Avanos'un dağlarından ve Kızılırmak'ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir ve iyice yoğrularak çamur haline getirilir. Çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgâh üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur. İşlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneşte, daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra, saman ve talaşla yakılan fırınlarda 800 dereceden başlayıp 1.200 derece sıcaklık arasında özenle pişirilir.

 

Yörede yemek kapları, su testileri, kışlık yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler, su künkleri tanınan çanak ürünleridir.