Gürcistan'ın Kültür ve Anıtları Koruma Bakanı Mikheil Giorgadze, dünyanın sayılı doğal ve kültürel değerlerine sahip Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik merkezleri ziyaret etti. Konuk Bakana Nevşehir Turizmden sorumlu Vali yardımcısı Ahmet Soley eşlik etti.

Gürcistan'ın Kültür ve Anıtları Koruma Bakanı Mikheil Giorgadze, Göreme, Ortahisar, Uçhisar ve Ürgüp te yaptığı gezide KAPTİD Başkanı Yakup Dinler'de bölge hakkında bilgiler verdi.

KONUK BAKAN’DAN KARDEŞ TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR
Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında Azize Nino Kilisesine ziyarette bulunan Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanı Mikheil Giorgadze, Gürcisatan'a hristiyanlığı yayan Kapadokyalı Aziz Nino'nun bizim halkımız için çok önemli bir yeri vardır. Bu manada Aziz Nino'nun yaşadağı Ortahisar kasabasını ülkemizde tanıtmak ve kültürel ilişkilerle bir gönül köprüsü kurmak bizi çok mutlu eder. İki kardeş ülke arasındaki dostluğun ve yakınlaşmanın dahada güçlenmesini arzu etmekteyiz. Zira Gürcistan’ın zor dönemlerden geçtiği zamanlarda yanlarında güçlü Türkiye’nin bulunduğunu belirten Giorgadze, Türk halkına teşekkür ederek şükranlarını sundu.



Azize Nino'nun evi Ortahisar'da...

Gürcistan’da adına heykeller dikilen Azize Nino’nun Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Ortahisar Beldesi’nde yaşadığı düşünülüyor. Kapadokya bölgesinde 45 yıldan bu yana kültür araştırmacılığı yapan bölgenin ilk profesyonel turist rehberlerinden Ali Kaptan, Azize Nino’nun ailesiyle birlikte bugün Ali Reis Mahallesi olarak anılan bölgede, Mehmet Yılmaz’a ait evde yaşadığının tahmin edildiğini, halen bu evde bir küçük kilise bulunduğunu söyledi. Kaptan, azizenin Gürcistan’da ‘Kapadokyalı Azize’ olarak tanındığını hatırlattı. Azize Nino’nun M.S. 8’inci yüzyılda kiliselerde fresk ve ikonaların yasaklanması ardından İncil’i uzun saçlarının arasına saklayarak Kafkaslara kaçtığına ve burada Hıristiyanlığı yaymaya çalıştığına inanılıyor.