Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mevlüt Coşkun dan konu hakkında açıklama yapmak için görüşme talebinde bulunan kalabalık ile Mevlüt Coşkun görüşmek istemedi.Kurul toplantısı olduğu gerekçesi ile görüşme talebini geri çeviren Nevşehir Anıtlar Kurulu Müdürü Mevlüt Coşkun'a ve kurul başkanı ile üyelerine tepkili 100 kişilik bir grup öfkelerini dile getidiler.

Daha sonra Tepkilerini dile getiren vatandaşlar Uçhisar da yapılan Butik otel inşaatı ile CCR otel bünyesinde eski yıkılan Çatalkaya restaurantın yerine giderek büyük tepkilerini protestolarıyla dile getirdiler.

Uçhisardaki otel inşaatının başına geldiklerinde inşaat çalışmalarının  devam ettiğini gördüler fakat idari kısım olarak kullanılan konteynirin Dün geceden kaldırıldığı görüldü.

Ardından CCR Otel sahibi Mustafa Çankaya yı eski yıkılan Çatalkaya resturant önünde gören kalabalık burada Kapadokya doğal dokusuna zarar verildiğini öne sürdükleri inşaat çalışmaları önünde açıklamalarda bulundular.

Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü ye tepkilerini dile getirmek için arayan vatandaşlar Başkan Süslü den şehir dışındayım gelince görüşelim cevabını aldılar.

DOĞAL, kültürel ve tarihsel değerlere sahip Kapadokya Bölgesi’ndeki güzelliği etkileyen çirkin yapılaşmaların görüntüleri, bölge insanını olduğu kadar her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçilerininde büyük tepkisini çekiyor.

Bu konuda Göreme de yaşayan Bir  İngiliz Yazar Pat Yale FİB Haber merkezimize yaptığı açıklamada Kapadokyanın doğal dokusuna zarar verilmesi büyük bir hatadır bu hatanın en vahim yanı ise peribacalarının içerisine yapılan bu çirkin binalara kimin hangi amaçla  izin verdiğidir. Buradan FİB Haber Merkezi vasıtasıyla Anıtlar kurulunu kınıyorum dedi.
Kapadokya bölgesinde geneli Ürgüp ilçesinde çekimleri devam eden Yer Gök Aşk dizisi oyuncularından Kanbolat Görkem Aslan da tepkisini dile getirenler arasındaydı.

İşte o tepkilerden: Sizleri gönülden destekliyoruz. Bu cirkin katliama sadece kapadokya degil bütün turizm camiasının dur demesi gerekiyor.

Zamanında biz yöre insanları olarak belkide hatalar yaptık, yapmadık demiyoruz ama artık hatamıızn farkındayız bundan böyle Kapadokya bölgemizde böyle bir yapılaşmaya kesinlikle izin vermiyoruz vermeyeceğiz…

"Kurulun üstünde biz yöre insanları varız..."

Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna Protestolu Tepki

UNESCO tarafından 1985 yılında hem doğal ve hem de kültürel miras listesine alınan ve dünyada bir başka benzeri bulunmayan Kapadokya bölgesinde, peribacaları arasına yapılan butik oteller ve çeşitli tesislere karşı Yerel Yönetimlerin ve anıtlar kurulunun müsaade etmesi Kapadokya da yöre insanlarından büyük tepki toplamaya devam ediyor.

Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan ve her yıl 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya bölgesinde, son yıllarda özellikle bölge dışından gelen yatırımcıların peribacaları arasında yaptırılan otellere izin verilmesini protesto için Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü hizmet binası önüne gelerek siyah çelenk bırakan yüz kişilik grup Kapadokyamıza Dokunmayın! Diyerek büyük tepkilerini dile getirdiler.

Tarihi kimliğimize saygı duyulmasını istiyoruz!Tarihe Saygı!Açık Oturuma Çağırıyoruz! Şeklindeki pankartlarla, Uçhisar,Göreme, Avanos,Ürgüp ve Ortahisar dan gelen 100 kişilik grup tepkilerinde, bizim bu tepkimizin kaynağında kesinlikle hiçbir siyasi görüşümüz yok biz bu Kapadokya bölgesinin insanlarıyız. Ve Biz bu tarihi ve doğal dokunun korunmasını istiyoruz.Kapadokya sahipsiz değildir.Eğer Anıtlar Kurulu koruma kurulu sorumlu olarak burayı koruyamıyorsa bıraksınlar biz daha iyi koruruz.Göz göre göre Kapadokya da tarihi ve doğal oluşumları sezeleyen çirkin görüntülerin sorumluları sizsiniz.Biz bölge insanı olarak burada binlerce insan burada Turizmden ekmek yiyioruz.Gelecek nesillere buraları sağlıklı bir şekilde bırakmalıyız. Tek gayemiz bu.ama görüyoruz ki başta Yerel Yönetimler,Anıtlar kurulu ve Turizm İl müdürlüğü kesinlikle Kapadokya da ki bu doğal dokunun yok olmasına nasıl müsaade ediliyor diyerek veryansın ettiler.

Turizm Bakanı ve Başbakanımıza çağrıda bulunuyoruz.

Biran önce Kapadokya Gerçeği üzerine gerekli koruma yapılmalıdır...

Kapadokya da Ucube Görüntüler İstemiyoruz…

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı Mustafa Durmaz da yaptığı açıklamada bizim en büyük tepkimiz  Nevşehir Anıtlar Kuruluna. Biz her şeyden önce Kapadokya yöresi insanları olarak bu  yörenin özelliğine doğasına uygun yapılar yapılmasını istiyoruz.Her yıl Kapadokyamıza milyonlarca yerli ve yabacı turist geliyor.Ve Binlerce insan burada ekmek yiyor.Dünya da bir başka Kapadokya daha yok.Sahip çıkması gerekenler eğer Bizim bu tarihi ve doğal değerlerimize sahip çıkmıyorlarsa o zaman bizler yöre insanları olarak kendi değerlerimize sahip çıkmasınıda korumasınıda çok iyi biliriz.Açıkcası şunu söylüyorum.Bana söylesinler, izin versinler ben buradaki peribacaları ve bu doğal kayaları en güzel şekilde tamirde eder onarımınıda yaparım. Hemde öyle bir sene 10 sene değil 500 sene duracak şekilde yaparım. Eğer Anıtlar Kurulu Koruyamıyosa o zaman bıraksınlar biz Kapadokya halkı olarak kendi değerlerimizin değerini artık çok iyi biliyoruz ve en iyi şekilde korumasınıda biliriz.Kapadokya asla sahipsiz değildir bu anlamda özellikle bu kalabalıkta gösteriyor ki,Bugün Kapadokya İçin Bir Milad’dır.Duyarlılık gösteren tüm Göremeli,Uçhisarlı, Çavuşinli,Ürgüplü,Ortahisarlı Avanos lu,Nevşehirlisi ile bölge insanı hemşerilerime de teşekkür ediyorum. Haksızlık ve yanlışlıklar karşsıında asla sessiz kalmayacağımızın ve yapılan yanlışların karşısında yöre insnaalrı olarak nasıl birlik ve beraberlik içerisnde yer alacağımzııda burada göstermiş bulunuyoruz dedi.

Göreme Kültür Varlıkları koruma Dernek Başkanı Ali Yavuz da İmza kampanyası düzenlediklerini belirterek bu imzaları Kapadokya Bölgesinin farklı beldelerinde yaparak toparlayıp Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay a göndereceklerini söyleyerek lütfen Kapadokyamızın doğal dokusuna zarar vermeyelim zarar verenlerede asla müsaade etmeyelim. Kapadokya ya yapılan her zarar gerek bölge gerekse ülke ekonomisene vereceği zararın yanında bu topraklarımıza ve geleceğimize yapılan en büyük ihanettir dedi.Dernek Başakanı Ali Yavuz son olarak Göreme Kültür Varlıkları koruma Derneğine tüm Kapadokya sevdalıları ve gönüllülerinin üye olmalarını rica etti.

Bu bölgenin denetimlerini ve kontrollerini yapmak doğal dokuya verilecek zararların korunması için var olan Koruma Kurulunda yer alan malum zatlar bunun için oradan ekmek yiyor maaş alıyorlar ama ne acıdırki Koruma Kurulu olmuş adeta bir korumama kurulu …Nasıl hangi mantıkla peribacalarının oyulmasına müsaade edebiliyor ve Kapadokya doğal dokusuna veren bu zararalra nasıl hangi mantıkla izin verebiliyorsunuz?

Kapadokya da Peribacaları Katliamına Kim Dur diyecek…!

Uçhisar kasabasında Muhtarlık yapan Serhat beyde yaptığı açıklamasında Tarihi ve doğal değerlerimize kimsenin gelip zarar vermesine asla müsade etmeyeceğiz.Uçhisar da tüm vatandaşlarımız tepkili ama Koruma Kurulu nasıl buna seyirci kalabiliyor nasıl izin verebiliyor?anlamış değilim. Biz Sadece Uçhisar değil Ürgüplüsü Göremelisi avanoslusu Ortahisarlısı tüm Kapadokya da yaşayanyöre sakinleri olarak tepkimizi ortaya koyuyoruz...Kapadokya da yaşanılan bu olayı Başta Başbakanımız Sayın Erdoğan a ve Turizm Bakanımıza şikayet ederek sesleniyorum Kapadokyamıza zarar verilmesin ve lütfen Kapadokyamızı hep birlikte devleti milletiyle koruyalım dedi.

Turizm işletmecisi Ziya Daşdeler de yaptığı açıklamasında Bu tepki organizasyonunu biz düzenledik kimse başka bir tarafta aramasın.Bu bölge sahipsiz kalmayacak bundan sonrada Kapadokya asla sahipsiz değildir.Kim bu anlamda Kapadokya doğal ve tarihi değerlerine zarar verecek bir iş yapsa karşısında bizleri Kapadokya yöre insanlarını STK ları göreceklerdir bundanda kimsenin şüphesi olmasın dedi.Ziya Daşdeler ayrıca Göreme Tarih Tabiat Koruma Derneğine herkesi üye olmayı davet ederek Sadece Göremeliler değil tüm topyekün Kapadokyalı yöre sakinleri olarak Kapadokyamıza hep birlikte el ele vererek sahip çıkalım çağrısında bulundu.

Tepkileri gün boyu süren vatandaşlar çok ilginç bir benzerliğide ortay koyarak; 
Zelve de Turizm Bakanı Sayın Günaydın ın talimatıyla bizzat durdurulup yıkılan o inşaatın görüntüsünden Uçhisar daki bu otel inşasının ne gibi farkı var.Zelvedeki inşaat nasıl geçte olsa durduruldu ise Uçhisar daki de kesinlikle izin verilemeliydi.Bizim buradaki tepkimiz yatırımcıya değil en başta daha bir seneyi bulmayan yaşadığımız Zelve gerçeğinden sonra Anıtlar Kurulu Mevlüt Coşkun nasıl bir iradeyle buranın yapımına izin verip bu belgenin altına imza atabilmiştir dediler.
Bu işi ancak sen çözersin Sayın Bakanım...
Yine Özellikle bu son Uçhisar da ki otel inşaatıyla diğer yatırımcılarada artık örnek teşkil edeceğinden Kapadokya doğal doku8sunun iyice bozularak yarınlara büyük tehlike arzedeceği korkusu yaşadıllarını dile getirerek Turzim Bakanı Sayın Ertuğrıl Günay ı Kapadokya ya davet ettiler.