NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin en önemli kültür turizmi merkezlerinden birini Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik değerlerinin büyük bir bölümünü bünyesinde barındıran, Ülkenin en önemli termal turizmi merkezlerinden biri olarak gösterilen, bankalarındaki para hareketliliği ile ülkemizin en önemli ekonomik dinamiklerinden biri olduğu belirtilen Nevşehir ne yazık ki Organize İşler’de sınıfta kalmaya devam ediyor.

Peribacaları, Yer altı Şehirleri, Kilise ve Şapeller Kayseri’de Olsaydı…

Uğruna Milyon dolarlık tesislerin kurulduğu, her geçen yıl kurulmaya devam ettiği Kapadokya bölgesinin başkenti Nevşehir’de hala turizmin önünde bulunan SİT sorunu aşılabilmiş değil. Bu konuda yıllardır yetkilisi de, yetkisizi de, Vekili’de, Başkanı’da çok şeyler söyledi. Ama hala sorun çözülebilmiş değil. Üstüne üstlük Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turist sayısı hala 2.5-3 Milyon sınırlarında. Bu rakamlarında güvenirliği şüpheli. Zira bakanlığın Müze Kart uygulaması ile bölgeye gelen turist birden fazla turistik merkezi geziyor, her gezdiği turistik mekanda ayrı ayrı sayıldığı belirtiliyor. Bölge turizminde yaşanan bu sorunlara bakıldığında acaba bu peribacaları, yer altı şehirleri, kayadan oyma kilise ve Şapeller Kayseri, Konya ya da bir başka ilin bünyesinde olsaydı bu sorunlar hala konuşulur olurmuydu? Sorusu akıllara geliyor. SİT sorununun çözümü adına şu ana kadar bölge turizmcilerin, siyasilerin, bürokratların, turizmden faydalananların bir araya gelip konuyu ilgili mercilere aktardıkları görüntüsü henüz kamuoyuna yansımış değil.

Trilyonların Cirit Attığı Nevşehir’in Bir Holdingi Bile Yok ….

Son yıllarda banka şubelerinin sayısı artan, bankalardaki para hareketliliğine göre Türkiye’nin işi tıkırında illerinden biri olarak görünen Nevşehir’de Milyon dolarlık tesisler kuruluyor, adı bilinen zenginlerin Türkiye genelinde hatırı sayılır mal ve paraya sahip oldukları hep konuşuluyor ama gelin görün ki bunca servetin bulunduğu ilin bir Holdingi bile yok.

Taırım Kentinin Kendi Tarım Fuarı ve Fuar Merkezi Yok …

285 Bin nüfuslu Nevşehir’in % 40’lık bölümü kırsal alanda yaşıyor. Bu nüfusunun çok büyük bölümü ise tarımla geçiniyor. Son yıllarda Patates ürününde yaşanan sorunlar nedeniyle Ülkemizin patates üretimi merkezlerinden biri olmanın uzağında kalsa da Nevşehir, alternatif ürünler konusunda ülkenin yeni atılım yapan en önemli illerinden biri konumunda. Kabak Çekirdeği, Buğday, Fasulye gibi ürünlerde her geçen artan ürün çeşitliliği ile gündeme gelen Nevşehir’de neden bir tarım fuarı düzenlenemiyor?. Bu fuarların Konya, Kayseri, Niğde gibi illerde düzenlenmesine seyirci kalan yerel yönetimler Nevşehir’de neden fuar merkezi yapamıyor?. Tarım il müdürlüğü bu konuda bölge Ziraat Odalarını, Çiftçi birliklerini harekete geçirmek için ne bekliyor?. İl Müdürlüğü internet sitesinden çiftçiye Niğde ilinde düzenlenecek olan fuarın çağrısını yaparken neden Nevşehir’de bir tarım fuarı düzenleyip ürünlerimizi tüm ülkeye tanıtmıyoruz diyemiyor?.

Her Şeyi Vekiller Düşünsün Mantığı Sürüyor…

Nevşehir’de yıllardır hep göreve gelen Vekillerden ilin atılımı için bir şeyler beklendi. Zira seçilmiş Vekillerin ilin gelişimi adına bir şeyler yapması bekleniyor. Belediye başkanlarının çok büyük bir bölümü de, yerel yöneticileri de, bürokratları da rutin’in dışına çıkabilmiş değil. Fikir üretmek, Proje üretmek, Organize olup o projeleri hayata geçirmek konusunda ne yazık ki renkli renkli makam koltuklarında oturanların büyük bölümü rutin işler yürüsün, Protokol davetlerinde boy gösterelim, son model makam araçlarıyla istediğimiz yere gidelim mantığının dışına çıkabilmiş değil.

Yukarıda verdiğimiz sadece birkaç örnekten de anlaşılacağı üzere Nevşehir yeni projeler üretiminde, o projelerin takibinde ve o projeler üzerinde bir birlik beraberlik sergileyip organize olmakta sınıfta kalmaya devam ediyor.