Kültür turizminin önde gelen destinasyonu Kapadokya termal turizme de göz kırpıyor. Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tosun, "Burası, birçok termal bölgeye nazaran çok daha sıcak bir bölge. Yakın gelecekte Kapadokya, ülkemizdeki diğer tüm termal turizm bölgelerinden birçok anlamda ayrılan önemli bir sağlık turizm merkezi haline gelecek" dedi.



Dünyanın nadide kültür turizmi destinasyonlarından biri olan Kapadokya'da Termal ve Sağlık turizmi konusunda oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bünyesinde Türkiye'nin tek Relais & Chateaux oteli olan ve geçtiğimiz yıl Avrupa'nın En İyi Butik oteli seçilen Museum Hotel'i de bulunduran Indigo Group, Indigo Jeotermal yapılanması ile Kapadokya'da önemli atılımlara hazırlanıyor. Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kapadokya bölgesi Brezilya Fahri Konsolosluğu görevini de yürüten Ömer Tosun ile Kapadokya'da termal turizm konusunu konuştuk...

Kapadokya'da termal turizm fikri nasıl ortaya çıktı?

Beni yakından tanıyan herkes iyi bilir ki ben uzun yıllardır Kapadokya'nın termal su potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu yer yer dile getiriyorum. Kapadokya dünyanın en ender jeolojik oluşumlardan birine sahip. Yapmış olduğumuz teknik araştırmalarda da jeotermal potansiyeli görünce kolları sıvadık. Somut sonuçlarını da almaya başladık. 

Kapadokya'da Jeotermal alanında çalışmalara ne zaman başladınız?

Ar-Ge çalışmalarına 6 yıl önce başladık. Türkiye'nin en geniş alana yayılan, en kapsamlı bilimsel verilerini elde ettik. Teknik verilerin ışığında sondaj çalışmaları yaptık ve oldukça verimli sonuçlara ulaştık. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye'nin konusunda en iyi firmaları ve uzmanlarıyla çalışıyoruz.

Çalışmalarınız sonrasında ne gibi sonuçlar elde ettiniz?

Öncelikle Kapadokya bölgesinde çıkan su değerleri inanılmaz! Türkiye'nin mineral anlamda en zengin sularından biri ile karşı karşıyayız. Sağlık turizmi için oldukça ideal. Sıcaklık olarak da şu ana kadar 110 dereceye varan sonuçlara ulaştık. Ülkemizdeki birçok termal bölgeye nazaran çok daha sıcak bir bölge burası. Birkaç ay içerisinde tamamlanacak birkaç önemli teknik çalışma sonrasında çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. 




Peki, bu termal su kaynağını nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Açıkçası bizim önceliğimiz enerji üretimi. Şuana kadar elde etmiş olduğumuz veriler de bu anlamda oldukça verimli sonuçlar veriyor. Kapadokya'da belli bölgelerde çok yüksek sıcaklıklara ulaşacağımızı düşünüyoruz. Enerji üretimine ek olarak seracılık ve tabi ki bir turizmci olarak termal turizm diğer önceliklerimiz. Yakın gelecekte Kapadokya, özellikle Termal Turizm anlamında, ülkemizdeki diğer tüm termal turizm bölgelerinden birçok anlamda ayrılan önemli bir sağlık turizm merkezi haline gelecektir. 

Sizce Kapadokya diğer termal turizm bölgelerine göre neden ayrıcalıklı?

Pamukkale'yi bir kenara koyarsak, ülkemizdeki diğer tüm termal turizm bölgelerinin turizm altyapısı ve geçmişi olan bölgeler olmadığını görürsünüz. Pamukkale'de ise mass turizm ile termal turizm iç içe geçmiştir ve katma değer üretmekten oldukça uzaklaşmış durumdadır. Birçok termal turizm bölgesinde havaalanı dahi olmadığı ise bilinen bir gerçek. Hâlbuki Kapadokya turizm geçmişi, altyapısı ve kültürü ile gelecekte diğer termal bölgelerden rahatlıkla ayrılacaktır. Kapadokya Türkiye'nin aktivite anlamında en zengin bölgesidir. En az üç güne yayabileceğiniz günlük gezileri, balon uçuşu, vadi yürüyüşleri ve at biniciliği gibi birçok farklı ve önemli aktiviteye sahip, şuan dünyanın en önemli kültür turizmi destinasyonlarından birinden bahsediyoruz. Kış dönemi için Erciyes kayak merkezi hemen yanı başımızda. İki farklı havaalanına günde ondan fazla uçuş gerçekleşiyor. Kabul etmeliyiz ki, bu mevcut zenginlik hiçbir termal bölgeye nasip olmamış bir zenginliktir. Dünya çapında düşündüğünüzde dahi Kapadokya'nın sahip olduğu zenginliğe sahip başka hiçbir termal turizm bölgesi bulamazsınız. Bu anlamda, Kapadokya'da yapılacak "doğru" otel yatırımları dünya çapında ses getirecektir. Sadece yerli misafirlere mahkûm yatırımlar olmayacağı da aşikâr.

Doğru otel yatırımından kastınız nedir?

Doğru otel yatırımından kastım dünya standartlarını ve hatta üzerini hedef edinmiş olan yatırımlar. Kaplıca mantığıyla yapılmış, servis kalitesi düşük hiçbir yatırımın Kapadokya gibi önemli bir bölgede olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. En azından bizim önceliğimiz bu yönde asla olmayacak. Lüks butik otelcilik anlamında bir dünya markası haline gelmiş Kapadokya'ya termal butik tesislerin çok yakışacağını düşünüyoruz. 

Termal Turizm yatırımlarını sadece Indigo Group bünyesinde mi gerçekleştireceksiniz? Yoksa, ilgilenen yatırımcılarla da görüşüyor musunuz?

En başta belirtmiş olduğum gibi bizim önceliğimiz enerji üretimi. Ama kabul etmeliyiz ki, birçok alanda önemli su rezervlerine ulaştık ve her yatırımı bizim yapmamız da mümkün değil. Bu anlamda, tabi ki diğer yatırımcılarla da görüşüyoruz. Ancak her yatırım yapmak isteyenle de uzlaşmamız söz konusu değil. Kapadokya imajına ve PR'ına katkıda bulunacak tüm yatırımlar bizim açımızdan değer arz eder.

TurizmdeBuSabah
http://www.turizmdebusabah.com/