Peribacaları ve yer altı kentleriyle Dünyaca ünlü Kapadokya'da Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerini, son 17 yılda çoğunluğu yabancı olmak üzere 10 milyon turist ziyaret etti.

Bir dönemin gizli barınma ve ibadet mekanları olarak kullanılan Kapadokya'daki yeraltı şehirlerinden, her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerini 1995-2012 yılları arasında çoğunluğu yabancı olmak üzere yaklaşık 10 milyon turist gezdi.

Kapadokya bölgesinde onlarca yeraltı şehri bulunurken, bunlardan Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerinin yanı sıra Özkonak yeraltı şehri ve Tatlarin yeraltı şehri de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme açık tutuluyor.

Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Balcı, Derinkuyu yeraltı şehrinin 1965 yılında turizme açıldığını ifade ederek, yıllar geçtikçe turist sayısında artış yaşandığını ve şu anda yılda 300 binin üzerinde turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Yeraltı şehrine giriş ücretinin 15 lira olduğunu ifade eden Balcı, "Bu rakam yerli turist için biraz fazla geliyor. Çoğu yerli turistimiz yeraltı şehrine girmeden gidiyor. En azından yerli turiste bir indirim yapılmasını istiyoruz. Ayrıcı Derinkuyu nüfusuna kayıtlı vatandaşlarımız da buraya girerken ücret ödemek zorunda. Derinkuyu'da yaşayıp da burayı görmeyen bile vardır" dedi.

 

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma da, Kaymaklı Yeraltı Şehri'ni yılda 500 binin üzerinde turistin ziyaret ettiğini belirterek, turist sayısını artırmak için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

 

Bu arada, "Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yürütülen il merkezinde yürütülen çalışmalarda, Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kaplayan yeni bir yeraltı şehri tespit edildi. Bu yeraltı şehrinin de kentsel dönüşümün tamamlanmasının ardından turizme kazandırılması bekleniyor.

 

-Kaymaklı Yeraltı Şehri

 

Nevşehir'e 20 kilometre uzaklıktaki Kaymaklı'da bulunan yeraltı şehri, Hristiyanlığın yayılma döneminde saldırılara karşı korunma amacıyla VI-X yüzyıllarda kayalar oyularak yapılmıştı. Yeraltındaki 8 katlı kentte, katlar ve bölmeler bir havalandırma bacası etrafında yer alıyor. İlk katı daha eski döneme dayanan yeraltı şehri, Roma ve Bizans dönemlerinde de diğer alanların oyularak genişletilmesi suretiyle yeraltı şehri haline dönüştürülmüştü. Bir hol etrafında toplanmış odalarda ortalama tavan yüksekliği 2 metre. Şapeller odalardan büyük ve yüksek tavanlı. Bugün 4 katı ziyarete açık. Dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları yer alıyor.

 

-Derinkuyu Yeraltı Şehri

 

Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar bulunuyor. Bu yeraltı şehri 8 kattan oluşuyor. Yeraltı şehirleri sadece Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumlarına özgü yapılar olup diğer bölgelerde bu tür örneklere rastlanmıyor.