Küçük Oteller Derneği / Kapadokya Temsilciliği'nin yapmış olduğu ve 2015 yılının ilk 7 ayının değerlendirildiği çalışma yayınlandı. Çalışmada, turizmde yaşanan mevcut sıkıntının bölgesel bir sorun olmadığı, Suriye, IŞID, terör ve bombalama olayları ile hükümetin dış politikada sergilediği tutuma bağlı olduğu belirtildi. Bakanlığın, bu süreçte turizme yönelik herhangi bir politika üretmediğinden ve karşıönlem geliştirmediğinden bahsedilen çalışmada Nevşehir İli kapsamında yerli ve yabancı ziyaretçi konaklama rakamları, önceki yıllarla mukayeseli olarak incelendi.

Küçük Oteller Derneği / Kapadokya Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, "Nevşehir İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nden alınan konaklama istatistiklerine (İş Emniyet Müdürlüğü'nden gelen KBS verileri çerçevesinde elde edilen verilerdir) bağlı olarak (Jandarma Bölgesi hariç), 2015 yılının ilk 7 ayında bölgemizde konaklayan yerli ziyaretçi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 3 azalmış durumda  2013 yılının aynı dönemine göre ise bu düşüş %13. Yabancı gezgin profilinde yaşanan değişim ve sayısal düşüşe karşın, yerli misafirlerimiz bölgemizi ziyaret etmeye ve bölgemizde konaklamaya devam ettiler. Seçim ve siyasal belirsizliklere karşın bu dönemi %3 gibi bir kayıpla atlattık. Bu, küçük ve orta ölçekli otellermiz için can suyu oldu" denildi.

Önümüzdeki günlerde 2015 yılının ilk 7 ayında yabancı ziyaretçi rakamlarında yaşanan değişim ve düşüşe ilişkin olarak da bir açıklama ve değerlendirme yapacaklarını belirten dernek çalışma grubu, "İlk bulgular, 2015 yılı ilk7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Çin'den gelen gezgin sayısında  %68'lik bir artış olduğunu gösteriyor. Bu bölgemiz için büyük bir fırsat. Fakat bu büyümenin sürdürülebilmesi için huzur ve güven ortamının yeniden sağlanması gerekiyor. Aksi taktirde bu büyük fırsatı kaçırmış olacağız. Çin pazarı için bugüne kadar yapılan pek çok çalışma da çöpe gidecek" denildi.