Hatta bir çok turizmci için yaşadıkları en kötü yıl olarak nitelendirilebilir. %50’ler hatta daha üstü ile ifade edilen düşüşler, sadece iç pazarın hafta sonunda yaşattığı yoğunluk (o da okullar kapanana kadar) ile açıkçası Kapadokya için çok zor bir dönem ve bir o kadar da keyifsiz… Fakat Kapadokya tanıtımı kriz dinlemeyeceği için biz yine Kapadokya Turizmcileri olarak yollara, yine uzak diyarlara doğru yola çıkmaya karar verdik.
 
Daha önce sırasıyla Chicago (ABD), Yeni Delhi (Hindistan), Kuala Lumpur (Malezya), Singapur City (Singapur), Oslo (Norveç), Stockholm (İsveç), Helsinki (Finlandiya), Shanghai (Çin Halk Cumhuriyeti), Hong Kong (Çin Halk Cumhuriyeti), St. Petersburg (Rusya), Moskova (Rusya), Taipei (Tayvan - Çin Cumhuriyeti), Manila (Filipinler) ve Ho Chi Minh City’nın (Vietnam) ardından 15. destinasyonumuz olan Güney Kore’nin başkenti Seoul ve 16. destinasyonumuz olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Beijing’i listemize aldık.
 
Son dönemde Çin Halk Cumhuriyeti’nin özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik sıkıntı yaptığı vize uygulamasına son dakikaya kadar çözüm bulan ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük pay sahibi olan Nevşehir Valisi Sayın  Mehmet Ceylan, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri M. Fatih Yıldız ve Ahiler Kalkınma Ajansı Tanıtım Birim Başkanı Melike Aygün Çakıroğlu’na turizmciler olarak ne kadar teşekkür etsek azdır. Vize problemi de çözülünce 26 kişilik Kapadokya heyeti Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı’nın başkanlığında 16 Mayıs 2016 - Pazar günü Kapadokya Havalimanı’ndan yolculuğuna başladı.
 
Milli Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları ve Kapadokya Satış Müdürü Osman Hacımahmutoğlu’na da buradan teşekkür etmek istiyorum. İstanbul aktarmalı olarak havalanan son model 777 Boeing ve lezzetli Turkish Do&Co ikramları ile 9 saatlik Seoul uçuşu biraz türbülansa rağmen sıkıntısız olarak tamamlandı. 
 
Seoul - GÜNEY KORE
 
Yerel saat ile 18:00 civarında iniş yaptıktan sonra son derece modern Seoul Incheon Havalimanı’nda valiz ve pasaport işlemlerimizi tamamlayıp Seoul şehir merkezinde bulunan Lotte Sapphire Hotel’e yerleştik. Ertesi gün sabah 10:00’da başlayacak olan acente workshop öncesinde jet lag’ı da hesaba katarak odalarımızda dinlenmeye çekildik.
 
Konakladığımız otel olan Lotte Sapphire Hotel son derece modern ve merkezi konumda olan bir tesisti. Odalar yeni, kullanılan malzemeler çok kaliteliydi. Daha önce bazı organizasyonlardan aldığımız “ders” üzerine yapacağımız acente workshop ve b2b görüşmeleri artık konakladığımız otelde yapıyorduk. Burada da aynı şekilde organize olduk. Zengin açık büfe Kore Kahvaltısı’nın ardından hazırlıklarımızı yaparak çalışmaların yapılacağı salona geçtik. Salonun ilk girişinde çömlek tezgahının başında Erkan Usta, ilk defa organizasyonlarımızda yer alan geleneksel Türk Sanatı olan ebru için ise Naile Hanım Koreli ziyaretçilerimizi karşıladı.
 
Güney Koreliler; yani bu ülkenin turistleri ile tur operatörleri ülkemizi ve özellikle de Kapadokya’yı çok iyi tanıyorlar. Aslına bakarsanız Güney Kore her dönem düzenli olarak bölgemize gelen bir kaç ülkeden biri. Neticede de bir çok tur operatörü bölgemize bir çok kez geldiğinden Kapadokya’ya hiç yabancı değillerdi, lakin içlerinde hiç bilgi sahibi olmayanlar da vardı. Yapılan b2b görüşmelerin ardından Korece olarak hazırladığımız güzel bir sunum yaklaşık 60 Güney Koreli acenteci tarafından ilgiyle dinlendi / izlendi. Daha sonra öğle yemeği esnasında daha samimi bir ortamda 10’lu gruplar halinde beraber sohbet etme imkanına sahip olduk. Yemek sonuna doğru ise geleneksel çekilişlerimizi yaptık ve Uçak, Otel, Tur, Balon’dan oluşan 5 adet tur paketini Güney Koreli dostlarımıza hediye ettik. Yıllar önce Atalarımızın gelip omuz omuza savaştığı Güney Koreliler gerçek Türkiye dostu; biz de Atalarımızın torunları olarak bu dostluğu pekiştirdik.
 
Yemek sonrasında ise Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı, AHİKA Genel Sekreteri Sayın M. Fatih Yıldız, TÜRSAB Kapadokya BYK Başkanı Sayın Muammer Sak ve KAPTİD Başkanı olarak şahsım; Koreli gazeteciler ile basın odasında bir araya geldik. Burada özellikle Koreli gazetecilerin merak ettiği husus neden Kapadokya gecelemesinin 1 gece olduğu noktasında yoğunlaştı (gruplarda). Bizde bu konuda karar verme yetkisinin bizde olmadığını, tur programlarına Koreli tur operatörlerinin karar verdiğini, Türk operatörlerin ise bunu uygulamakta sorumlu olduğunu, Kapadokya’nın keşfedilmesi için en az 3 gece gerektiğini kendilerine anlattık ve merak ettikleri diğer hususlarda kendilerine bilgi verdik. İlk defa bu tür bir toplantı organize eden yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum ve gelecek organizasyonlarda da yapılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
 
Bu gezilerin ana amacı elbette gittiğimiz ülkelerin tur operatörleri ve gazetecileri ile bir araya gelip “Kapadokya” tanıtımı yapmaktı. Fakat öbür yandan bu kadar uzak bir ülkeye gitmişken o ülkenin kültürünü de yaşamak çok önemli. Bu sebeple Seoul’de Kraliyet Sarayı olan Gyeongbokgung Sarayı’nı ziyaret ettik. Burada nöbet değişimini izledik ve 7700 odadan oluşan Sarayı keşfe çıktık. Daha sonra bir takım turistik alışveriş ve Kore Mutfağı’nı tattıktan sonra gezimizin 2. durağı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Başkenti Beijing’e Korean Airlines ile yola çıktık.
 
Beijing - ÇİN HALK CUMHURİYETİ
 
Seoul’den yaklaşık 1 saat 45 dakika süren bir yolculuktan sonra Beijing Capital International Airport’a indik. Pasaport ve valiz işlemlerinden sonra bizleri çok tanıdık bir yüz karşıladı. 4 yıl boyunca Kapadokya THY Satış Müdürü olarak görev yaptıktan sonra Beijing’e tayini çıkan Osman Taha Küçük yine tüm içtenliğiyle akşamın o saatinde bizi orada bekliyordu. Valizlerimizi aldıktan sonra yaklaşık 35-40 dakikalık bir otobüs yolculuğundan sonra konaklayacağımız Crowne Plaza Hotel’e geçtik. Osman Taha Küçük’ü bulmuşken hemen dinlenmeye geçmek yerine, o gece açıkçası biraz hasret giderdik.
 
Beijing’de organize edilen 2 organizasyonumuz vardı: BITE (Beijing International Travel Exhibition) katılımı ve bir AVM’nin önünde sokak showu. BITE’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kapadokya adına tahsis etmiş olduğu 108 metrekarelik stantta yer aldık. Fuar gerçekten çok kalabalıktı fakat bizim alışkın olduğumuz fuarların aksine salon küçük ve bakımsızdı. Hatta klima bile çalışmıyordu ve salon içerisinde bunaltıcı bir hava mevcuttu. Tüm gün bu fuarda tanıtım materyallerimizi dağıttık, yine “çömlek” ve “ebru”’ya yoğun ilgi gösterildi. Bire bir bazı Çinli Tur Operatörleri ve Çin’de bulunan Türk Tur Operatörleri ile görüşme şansına sahip olduk. Çinli Tur Operatörleri’nin İngilizce bilmemesi çok büyük bir sıkıntı olarak baş gösterdi, genelde Çince bilen THY ve Büyükelçilik personelinden yardım aldık. Kendilerine buradan yardımları için tekrar teşekkür ediyorum.
 
Ertesi gün ise sıra ikinci organizasyonumuzda idi. Beijing’de bulunan Jui Long Alışveriş Merkezi’nin önüne kurulan dev ekran, sahne ve 2 çadıra Çin halkının ilgisi büyük oldu. Dev ekranda gün boyu Kapadokya ve Türkiye tanıtım filmlerinin yayınlandığı organizasyonda 3 kez Türk dansları gösterisi yapıldı, etkinlik boyunca Türkçe müzikler çalındı. Çadırlarda ise Kapadokya broşürleri dağıtıldı, çömlek ve ebru gösterileri gerçekleştirildi. Ayrıca Çinlilere Kapadokya’nın ve Türkiye’nin yöresel lezzetleri tatma olanağı da sunuldu.
 
Bu tanıtım faaliyetlerine ek olarak Beijing’de Çin Seddi, Tiananmen Meydanı ve Yasak Şehir’i keşfetme imkanına sahip olduk. Sanlitun bölgesinde yürüyüş yaptıktan sonra Beijing’in farklı noktalarında bulunan alışveriş merkezlerinde alışveriş yaptık. Çin’de en çok aklımda kalan olaylardan birisi yeme / içme noktasında sunduğu çok zengin seçenekler (özellikle soydaş Uygur mutfağı), diğeri ise taksicilerin vurdumduymazlığydı. Bir de normal AVM’lerde bile bir mağazada etiket fiyatı üzerinden pazarlık yapılabilmesi gerçekten çok garipti.
 
Genel Değerlendirme
 
Seoul (15.) ve Beijing (16.) tanıtım organizasyonlarımız yine her zaman olduğu gibi başarıyla sona erdi. Coğrafyamızda yaşanan tatsız olaylar ve özellikle Çin ile yaşadığımız diplomatik bir takım sıkıntılar çözüldüğünde eminim Kapadokya’yı yine güzel günler bekliyor olacak. Zira halk nezdinde özellikle Çin’de ilgi çok büyüktü. Son olarak bu organizasyonda yer alamasa da bizlere her zaman destek olan Nevşehir Valisi Sayın Mehmet Ceylan’a, heyetimize başkanlık yapan Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı’ya, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın M. Fatih Yıldız’a, Ahiler Kalkınma Ajansı Tanıtım Birim Başkanı Sayın Melike Aygün Çakıroğlu’na, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Türk Hava Yolları Kapadokya Satış Müdürü Sayın Osman Hacımahmutoğlu’na ve son olarak Beijing’de bizi bir an olsun yalnız bırakmayan, her an yanı başımızda olan Türk Hava Yolları Beijing Genel Müdürü Osman Taha Küçük’e katkılarından ötürü çok teşekkür ederim.