Kapadokya'da meydana gelen ölümlü balon kazasının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yeni tedbirler alındı.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Kapadokya’da artan hava trafiğindeki artış ve kazalar nedeniyle risklerin değerlendirilmesi sonucu yayınladığı bir genelgeyle bir takım emniyet tedbirleri aldı. Yayınlanan genelgeye göre; uçuşların günlük olarak 2 periyot halinde yapılmasına ve ilk periyodun gün doğumundan 30 dakika öncesiyle 11.00 saatleri arasında yapılmasına ve aynı anda en fazla 100 balonun uçuşuna izin verilmesine karar verildi. İkinci periyodun ise 14.30 ile gün batımından 30 dakika sonrasına kadar meteorolojik verilerin olumlu alınması şartıyla en fazla 50 balonun uçuşuna izin verildi. Ayrıca aynı işletmeye ait ilk balonun kalkışından en az 1,5 saat sonra kule ile irtibat kurularak izin alınmasıyla balon ve pilotun değişmesi şartıyla diğer bir balonun kalkışına izin verilmesi kararlaştırıldı.

 

Yayınlanan genelgede balon uçuşları sırasında hava bandı aracılığıyla gerçekleştirilen telsiz konuşmalarının kayıt altına alınmasına ve yapılan görüşmelerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenecek usullere aykırı davranan personel hakkında yasal işlem yapılmasına karar verildiği belirtildi.

 

Genelgede her balonda GPS cihazı bulunmasına, 24 kişiden fazla yolcuya 2 pilot şartı ve pilotlara dil şartı da getirildi. Türk balon pilotlarının A2 İngilizce Dil Belgesi olması zorunlu hale getirildi. Yabancı uyruklu pilotlardaysa A2 Türkçe Dil Belgesi şartı aranacak.