Milattan önce üç binli yıllardan günümüze kadar gelen kayalara oyulmuş kiliseleri, evleri, şapelleri, yeraltı şehirleri ve UNESCO’nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan dünya harikası peri bacaları ile dünyanın her yerinden turist çeken Kapadokya’da neler oluyor.?

Ürgüp İlçesi’nde 2007 yılında Temenni Tepesi’nden Harem Disco’nun üzerine düşen kayaların 3 kişinin ölümüne sebep olduğu facia’nın ardından Aralık 2010′da Göreme’de meydana gelen kaya çöküntüsünde şans eseri can kaybı olmadı. Ancak bu olay; doğa harikası peri bacaları ve diğer kayasal oluşumların yaşadığı tahribatı gözler önüne sererken, korunmaları konusunda ciddi tedbirlerin alınması ve Kapadokya bölgesine özel koruma yasasının çıkarılması talebini de gündeme getirdi.

Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sit alanları olan bölgelerde yapılan tüm çalışmaların Belediye, Bayındırlık ve Koruma Kurulunun uygun görüşleri ile gerçekleştiğini, sit alanı olan bölgelerde konser, düğün vb etkinliklerin yasaklandığını söyledi. Havai fişek gösterilerinin dahi izine tabi olduğunu belirten yetkililer, bu konuda yasakların uzun zamandan beri devam ettiğini vurguladı.

Temenni tepesinde meydana gelen çökmenin ardından tehlike arz eden kayalar için temizlik çalışmaları yapıldığını, iş makinelerinin kullanılmasının çok normal olduğunu ancak dinamit kullanılmadığını ifade eden yetkililer, Kendilerine de bu alanlarda dinamit kullanımına yönelik herhangi bir talep gelmediğini, şimdiye kadar da böyle bir yöntem kullanmadıklarını vurguladı.

KAPTİD Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Genel Sekreteri Nazif Demir; Temenni tepesinde gürültülü müzik yapıldığı ve kayaların düşmesinde konserlerin etkisinin olduğuna dikkat çekti. UNESCO dünya mirasları listesinde yer almaya hak kazanan peri bacaları ve kayaların aslında yüzde 70 e yakın narin bir yapıda olduğunu zamanla doğal şartlarda çatlamalar meydana geldiğini belirterek alınacak önlemler konusunda şu açıklamada bulundu:

”Çok belirgin yerlerde örneğin Ortahisar’da çatlayan ara kısımlara dolgu yapıp kayanın bütünleşmesini sağlamak gerekiyor. Bunun içinde ciddi çalışmaların yapılıp bu doğrultuda korumaya öncelikli yerlerin tespit edilmesi şart. Ortahisar Kalesi yarılmış vaziyette… Bu konu Bakanlığımıza iletildi. Belediye kendi imkânları ile bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak yetersiz kalıyor. Dünyanın hayran olduğu doğal miraslarımızı korumak için daha fazla işbirliği, sorumluluk ve ortak çalışmalar gerekiyor.” dedi.
Haber:Ali Çamur