Booking.com'un müşteri ve otelciler için alışkanlık haline dönüşmüş önemli bir rezervasyon portalı olduğuna dikkat çeken TÜROFED YK Üyesi ve KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, "Önemli, fakat vazgeçilmez değil... Booking.com kapalı diye Kapadokya'ya gelmek isteyen bir kişi bu kararından vazgeçmez" dedi.

Booking.com'un yurt içi erişime kapatılmasının ardından başlayan zihin karışıklığının devam ettiğini söyleyen Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, yapılan açıklamaların ve serzenişlerin bir çoğunun gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

"Önemli, fakat vazgeçilmez değil"
Booking.com'un müşteri ve otelci için alışkanlık haline dönüştüğünü anlatan Yakup Dinler, "Kabul ediyorum, önemli bir rezervasyon portalı, fakat tek ve vazgeçilmez değil" dedi.

"Booking.com kapalı diye Kapadokya'ya gelmek isteyen bu kararından vazgeçmez"
Booking.com'a sadece Türkiye'den erişimin engellendiğine ve yurt dışından rezervasyonların gelmeye devam ettiğine vurgu yapan Yakup Dinler, sürecin Kapadokya'ya olası etkilerine dair şunları söyledi: "Kendi otelimden örnek verecek olursam, bu hafta sonu, daha önceden hiç rezervasyon almadığımız OTA'lardan rezervasyonlar almaya başladık. Bu durum ister istemez müşterinin de alışkanlıklarının değişmesine neden olacaktır. Booking.com kapalı diye Kapadokya'ya gelmekten vazgeçecek turist olacağını tahmin etmiyorum."

"Popülist söylemlerden uzak durmalıyız"
Mahkeme kararının acenteler cephesinde zafer olarak algılandığını söyleyen Yakup Dinler, sürecin acente-otel kavgasına dönüşmeye başladığını belirterek, "Acente cephesinden konuyla ilgili yorumlar yapılırken, otelcilerin rencide edildiğine şahit oluyoruz. Bunlar, popülist ve yanlış söylemler. Hepimiz aynı gemideyiz. Sektör olarak zor bir süreçten geçerken, bir de bu tür tartışmalarla enerjimizi kaybetmememiz gerekir. Ayrıca Booking.com'a erişim durdu diye acentelerin daha fazla iş alacağını düşünmek de hayalcilik olur" dedi.

"Yasalarımızı güncellemeliyiz"
Sorunun temelinde, Türkiye'deki yasal mevzuatın güncel teknolojilere cevap verememesinin olduğuna dikkat çeken Yakup Dinler sözlerini şöyle tamamladı: "Sektörü temsil eden kişilerin çıkıp, Booking.com'un ardından Tripadvisor ve Trivago'yu da kapattıracağız demesi, içinde bulunduğumuz durumun vahametini gösteriyor. Açıklamayı yapan "turizm yöneticileri" bu iki portalın rezervasyon portalı olmadığını dahi bilmiyor.
Yaşadığımız karmaşa, 1618 Sayılı Seyahat Acentaları Kanunu'nun günümüz ihtiyaçlarına cevap vermediğini ve güncellenmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha önümüze koymuş oldu. Dünya turizminde önemli yer tutan global OTA'larla çatışmak yerine, karşılıklı kazanç paydasında ilişkilerimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız."


Kaynak: Turizm Ajansı
http://www.turizmajansi.com/haber/yakup-dinler-kimse-booking-com-kapali-diye-kapadokya-ya-gelmekten-vazgecmez-h17696