Yapılan ilk yardımın; hem kazazedenin hem de yardım eden kişinin, yeni bir kazaya karışarak son yardımı olmaması için; önce gerekli çevre ve emniyet tedbirleri alınmalı, sonra da bilinçli bir ilk yardım yapılmalıdır.

İstatistikî veriler; bir trafik kazasında meydana gelen ölümlerin %10’u kazadan sonraki ilk 5 dakikada, ölümlerin %50’si ise kazadan sonraki ilk 30 dakikada gerçekleştiğini belirtmektedir. Bu veriler kazadan sonraki ilk dakikaların hayati önemini göstermektedir. Kazanın meydana geleceği yeri önceden kestirmek mümkün olmadığından, trafik kazalarına ilk müdahale edenler genellikle sürücüler olmaktadır. 

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Trafik kazalarında yükümlülük” başlığı altındaki 82. Maddesinde; 
Karayollarında meydana gelecek trafik kazalarına hemen el konmasını, ölü ve yaralıların taşınmasını veya yaralıların tedavisini sağlamak için; Kaza yerinden geçmekte olan veya kazaya karışmış bulunan araçların sürücüleri kaza mahallinde ilk yardım önlemlerini almaya ve en yakın zabıtaya veya sağlık kuruluşuna haber vermeye ve yetkililerin talebi üzerine yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmeye, zorunludurlar, denilmektedir.

İlk yardım; herhangi bir kaza durumunda sağlık görevlileri gelinceye kadar; kazazedenin, yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlayabilmek / durumunun kötüleşmesini engelleyebilmek amacıyla olay yerinde, mevcut araç ve gereçlerle yapılan uygulamalardır.

Kaza yerinde yapılması gerekenler;
-Olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmak,
-En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber vermek,
-Yapılan müdahaleyi; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapmak, 
-İlk yardım bilinmiyorsa asla kazazedeye dokunulmamak ve hareket ettirmemek,
-112 arandığında kazanın yeri ve adresini, olayın tanımını, kazazede sayısını belirtmektir. 
 
Trafik kazalarında yardım yapmak insani bir görevdir. Ancak; “Yardım etmek için durdu, canından oldu”; “Bilinçsiz yapılan yardım, sakat bıraktı” gibi haberleri maalesef okumaktayız / duymaktayız. Kaza yapanlara yardım ederken bu manşetlerin akılda bulundurulması gerekmektedir. Yapılan yardımın; hem kazazedenin hem de yardım eden kişinin, yeni bir kazaya karışarak son yardımı olmaması için; önce gerekli çevre ve emniyet tedbirleri alınmalı, sonra da bilinçli bir ilk yardım yapılmalı ve sağlık birimleri haberdar edilmelidir.

Trafik güvenliğinin her boyutu ile zirve yaptığı bir Ülke / bir İl olabilmemiz dileği ile.  

Kaynak: Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi)  
              “Nevşehir’de Trafik Güvenliği” Araştırma Projesi