Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Bu seçimde, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyeleri belirlenecek.

Seçim Ne Zaman?

2023 Türkiye genel seçimlerinin tarihi, 18 Ocak 2023'te yapılan açıklamayla 14 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Aynı gün, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi de gerçekleştirilecektir.

2023 Seçimi Cumhurbaşkanı Adayları Kimlerdir?

14 Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak dört aday şunlardır:

  1. AK Parti Genel Başkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
  2. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu.
  3. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce.
  4. Ata İttifakı adayı Sinan Oğan.

Gümrük kapılarında oy verme işlemi 14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 17.00'de bitecek. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi, 9 Mayıs'ta sona erecek.

Tüm yurtta, oy verme saatleri 14 Mayıs'ta 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Seçim takvimi nasıl işleyecek?

Seçim takviminin bundan sonraki süreci şöyle işleyecek:

4 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

9 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

13 Mayıs: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

13 Mayıs Cuma günü seçim propagandası sona erecek. Milletvekili aday listeleri ise 19 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayımlanarak kesinleşecek.

14 Mayıs: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59'a kadar ilan edilecek.

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 28 Mayıs'ta ikinci tur yapılacak. 

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Periyodu Nedir?

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri her beş yılda bir düzenlenmektedir.

Cumhurbaşkanı En Fazla Kaç Yıl Görevde Kalabilir?

Cumhurbaşkanı seçimi kanunu uyarınca, bir Cumhurbaşkanı en fazla iki dönem görev yapabilir. Fakat, ikinci dönemde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilirse, mevcut Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir.

Cumhurbaşkanı Seçimi için Gerekli Oy Oranı Nedir?

Bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu (yüzde 50 + 1 oy) elde etmesi gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Seçimi Süreci Nasıldır?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu bir gün içinde tamamlanır. Eğer adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu (yüzde 50 + 1 oy) elde edemezse, birinci turda en yüksek oyu alan iki aday, YSK tarafından belirlenen ileri bir tarihte, bir günlük sürecek ikinci turda tekrar yarışır.

Cumhurbaşkanlığı Süresi Ne Zaman Değiştirildi?

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu sonrasında, Cumhurbaşkanlığı süresi değiştirilmiştir. Daha önce yedi yıl ve en fazla tek dönem olan süre, referandumun ardından beş yıl ve en fazla iki dönem şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

Nevşehir ve tüm Türkiye nefesini tuttu...

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerini bekliyor. Nevşehir seçim sonuçlarını an be an sandıkların açılmaya başladığı ve yayın yasağının kalktığı dakikadan itibaren www.fibhaber.com okuyucusu ile buluşturacak.