Sürücü belgesi değişimi ile ilgili merak edilen hususlar hakkında Özbaşak Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Murat AKBUDAK kısa açıklamalarda bulundu. Buna göre;

Her ne sebeple olursa olsun yeni ehliyet alacak her kişinin sağlık raporu alması gerekmektedir. Yeni çipli ehliyet ile birlikte ehliyetini yenileyen veya yenileyecek olan ağır araç sürücüleri 5 yılda bir, hafif araç sürücüleri 10 yılda bir yeniden Sağlık Raporu almak suretiyle yenileme işlemlerini devam ettirecek. Sürücü Belgeleri artık ömürlük olmayacak.

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.

Öncelikli olarak 2 Adet Biometrik özellikli resim çektirtilecek. Çekilen resimlerden 1 adet ile kayıtlı olduğu aile hekimliğine sürücü belgesi değişimi için sağlık raporuna müracaat edecek. Sağlıklı olduğu belgelendirilen kişi Alo Vatandaş Etkileşim Merkezi olan 199 nolu numarayı arayıp Randevu oluşturacak. Randevu işleminden sonra Maliye bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen Banka ATM ‘lerinden, internet üzerinden veya PTT ‘ye belge değişim bedelini 2018 yılı için 15.00 tl yatırdıktan sonra Randevu saatinde Nufus Cüzdanı, Eski Sürücü Belgesi, 1 Adet Biometrik Resim ve Banka dekontu ile Nufus Müdürlüğünde olacak ve çok kısa bir zamanda geçici belgesi düzenlenecektir. Ehliyet yenileme işlemleri Emniyet Müdürlüklerinde değil, Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

Yeni çipli kimlikler Ankara'da basılıp Türkiye'nin her tarafına PTT aracılığıyla ücretsiz bir şekilde ilgiliye gönderilmektedir. Tahminen 2-3 gün içerisinde sürücü belgeniz elinizde olacaktır. Beyan edeceğiniz adresin doğru olduğuna dikkat edilmedir.

 

Eski ehliyetini yeni çipli ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 15 TL'dir.

Eski ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni çipli ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 15 TL'dir.

Yeni çipli kimlikleri yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 159 TL'dir.