Anahtar Parti Nevşehir İl Başkanı Umut Ergül, kalıcı yaz saati uygulamasının beklenen enerji tasarrufunu sağlamadığı gibi, özellikle öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
Ergül, uygulamanın toplumsal etkilerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Çocuklarımız sabah karanlığında okula gitmek zorunda kalıyor. Bu durum hem güvenlik hem de ruh sağlığı açısından ciddi riskler doğuruyor.”
“Enerji Tüketimi Azalmadı, Arttı”
Boğaziçi Üniversitesi ve Elektrik Mühendisleri Odası verilerine atıfta bulunan Ergül, kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığını, aksine yaklaşık yüzde 1,2 oranında enerji tüketimini artırdığını hatırlattı.
“Enerji bahanesiyle çocuklarımızın biyolojik ve psikolojik dengesi bozuluyor. Sabahın karanlığında yola çıkan öğrencilerimizin hem dikkat düzeyi hem de motivasyonu olumsuz etkileniyor.”
“Eğitim Karanlıkta Başlamaz”
Uygulamanın özellikle batı illerinde öğrenciler için daha büyük bir mağduriyet yarattığını belirten Ergül, eğitimde fırsat eşitliğinin zarar gördüğünü vurguladı:
“Batı illerinde öğrencilerimiz karanlıkta derse başlıyor. Eğitim karanlıkta başlamaz; gün, çocuklarımızla birlikte doğmalıdır.”
“Kış Saati Uygulamasına Geri Dönülmeli”
Anahtar Parti olarak çözüm önerilerini de paylaşan Ergül, enerji tasarrufunun akıllı teknolojiler ve modern sistemlerle sağlanabileceğini ifade etti:
“Kış saati uygulamasına geri dönülmeli. Enerjiden kazandığımızı sanırken aslında çocuklarımızın enerjisinden kaybediyoruz. Bu uygulama, sadece saatleri değil, bir neslin biyolojik ritmini de bozuyor.”
Anahtar Parti Nevşehir İl Başkanı Umut Ergül, açıklamasını “Bir saatlik tasarruf, bir neslin enerjisine mal olmasın” sözleriyle tamamlayarak, kalıcı yaz saati uygulamasının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.





