Başvuru Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: 2018 Yılı 1. Dönem Bilimsel Araştırma Proje Başvuruları 01 Şubat – 15 Şubat 2018 (mesai bitimine kadar) tarihleri arasında alınacaktır. (Yurtdışı Kongre Katılım Projeleri ve Tamamlayıcı Destek Projesi Başvuruları Devamlı Açık). 2018 Yılı Parasal Destek Üst Limitleri (Kdv dahil) aşağıdaki gibidir; - Alt Yapı Destek Projeleri: 30.000,00 TL - Bilimsel Araştırma Projeleri: 30.000,00 TL - Lisansüstü Tez Projeleri: - Doktora Projeleri: 10.000,00 TL - Yüksek Lisans Projeleri: 5.000,00 TL -Yurtdışı Kongre Katılım Projeleri: 2.000,00 TL.
Bilimsel araştırma projelerinin ek süreler dâhil, protokolün imzalandığı tarihten itibaren en çok otuz altı ay içerisinde tamamlanması esastır. Alt Yapı Destek Projelerinde azami süre bir yıldır.
Proje başvuru formu hazırlanırken talep edilecek olan analiz, test vb. çalışmaların öncelikle Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde yaptırılması, yaptırılamıyor ise diğer kamu veya özel kuruluşlarda yaptırılması gerekmektedir.
Talep edilecek makine ve teçhizat ile kitapların proje yürütücüsünün görev yaptığı Birim ve Üniversitemizin laboratuarlarında, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kütüphanelerinde bulunup bulunmadığının araştırılmasından sonra yazılması ve bulunmadığına dair belgenin de proje öneri dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
Etik onayı gerektiren projelerde Etik Kurul Kararı ve bilimsel araştırma projesi için işi gereği diğer kurum ve kuruluşların yasal izni gerektiği durumlarda da bu izin belgeleri proje öneri dosyasına eklenmelidir. (Yasal izin belgelerinin alınması uzun sürecek ise sadece ilgili kuruma başvuru yapıldığına dair belge eklenebilir ancak daha sonra izin belgesinin BAP Koordinasyon Birimine teslim edilmesi gerekmektedir.)
Proje Yürütücüsü ve Yardımcı Araştırmacılarının son 1 (bir) ay içerisinde güncellenmiş olan ve ARBİS’ den alınan özgeçmişlerinin proje öneri dosyalarına eklenmesi zorunludur.
Lisansüstü tez projeleri için destek başvurusu, tez konusunun lisansüstü çalışmanın yürütüldüğü enstitünün yetkili kurullarınca onaylanmasından sonra gerçekleşir. Lisansüstü tez projelerinde, proje yürütücüsü ve lisansüstü öğrencisinin dışında sadece ikinci danışman projede araştırmacı olabilir projeye başka araştırmacı eklenemez. Tez projeleri için verilen süreler, yetkili birimler tarafından tezler için verilen yasal ek süreleri kapsayacak şekilde uzatılabilir. Ancak tez projeleri için sağlanacak mali destekler, ilgili lisansüstü eğitim ve öğretim mevzuatında belirlenen normal öğrenim süreleri ile sınırlıdır. (Lisanüstü tez projelerinde öğrencinin normal öğrenim süresinde olduğuna dair belgenin ilgili Enstitüden alınarak eklenmesi gerekmektedir.)
Önerilebilecek Proje Sayısı: Proje yürütücülerinin aynı türde olan birden fazla projesi, aynı anda desteklenemez. Bir projede yürütücü olmak üzere, toplam üç projede görev alınabilir. Proje başlangıcından itibaren (önceki proje tamamlanmış olsa bile) bir yıl geçmeden aynı türden proje önerisi verilemez. Bu fıkra hükmü; Güdümlü, Lisansüstü Tez Projeleri ile Tamamlayıcı Destek Projeleri için uygulanmaz.
Dış kaynak tarafından değerlendirilerek desteklenmesi kabul edilmiş ve Tamamlayıcı Destek Projesine başvuracak olan proje yürütücüleri, “Tamamlayıcı Destek Projesi Öneri Formunu” hazırlarlar ve bu forma “dış kaynaklara sunmuş olduğu proje önerisini”, “önerinin kabul edildiğine dair belgeyi” ve “dış kaynak tarafından kabul edilen bütçenin detayı ile bu kapsamda hazırlanması gereken tüm belgeleri” eklerler. Başvuruda tamamlayıcı desteğin gerekçesi detaylı açıklanmalıdır. Tamamlayıcı Destek Projeleri için verilebilecek destek miktarı dış kaynak destek miktarının 1/3’ünü geçemez.
Projeler Kapsamında Kırtasiye Giderlerinin Karşılanması: Güdümlü Projeler dışında kalan diğer projelerde baskı, yazıcı çıktısı, fotokopi, kâğıt ve benzeri diğer kırtasiye giderleri için sağlanabilecek destek tutarı 500 TL ile sınırlıdır. Ancak resmi nitelik taşıyan kurum ve kuruluşlar kapsamındaki arşiv, kütüphane vb. organizasyonlardan sağlanacak basılı materyal veya fotokopi gibi giderler için bu sınırlama dikkate alınmaz.
Projeler Kapsamında İstatistiksel Analiz Giderlerinin Karşılanması: Projeler kapsamında ihtiyaç duyulan İstatistiksel Analizlerin proje ekibindeki araştırmacılar tarafından yapılması beklenir. Ancak zorunlu durumlarda ve Komisyonun uygun görmesi halinde bu amaçla ödenebilecek hizmet alımlarında destek limiti 500 TL ile sınırlıdır.
Projeler Kapsamında Seyahat Giderlerinin Karşılanması: Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için zorunlu olan yurtiçi/yurtdışı seyahat giderlerinden ayrı olarak, ulusal/uluslararası düzenlenen bir kongre/sempozyuma proje konusu ile ilgili alınmış sunum davetinin bulunması durumunda, katılım ve seyahat giderleri için yurtdışı 4.000,00 TL yurtiçi 2.000,00 TL’yi aşmamak üzere karşılanabilir. Başvuru Yapılırken İzlenecek Aşamalar: 1. Aşama: Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri web sayfasında bulunan (Belgeler, Proje Formları) Başvuru Formu kullanılarak hazırlanır, çıktısı alınır ve imzalanır. 2. Aşama: Başvuru Formundaki talep edilen gerekli belgeler eksiksiz olarak proje öneri dosyasına eklenir. 3. Aşama: İmzalanmış olan başvuru formu ve ekleri bilgisayara taratılır ve PDF formatında "Neü İç Ağ"da bulunan "Akademik İşlemler" sekmesi altındaki "BAP Başvuru" modülündeki bilgiler girildikten sonra sisteme yüklenir. 4. Aşama: İmzalı başvuru formu ve proje öneri dosyası Üniversite Genel Evrak Bürosuna elden teslim edilir.