Nevşehir'de bulunan ve dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşim merkezi olarak kabul edilen tarihi Kayaşehir, tünel ve mağaraları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Nevşehir Kayaşehir'i son üç yılda 2 milyondan fazla kişi ziyaret etti

Kayaşehir hakkında A Haber'e açıklamada bulunan Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran; "Dünyanın en büyük yamaç yerleşim alanı Kayaşehir’imizi A Haber‘e anlattım. Şehir merkezine daha çok turist gelmesi için yeni gezi güzergahlarını planlayıp şehrimize kazandıracağız." dedi.

Nevşehir'de kentsel dönüşüm sırasında tesadüfen keşfedilmişti

TOKİ'nin Nevşehir’de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından tesadüfen keşfedilen 7 kilometre uzunluğundaki Dünya'nın en büyük yeraltı yerleşimi için dönemin Belediye Başkanı Hasan Ünver'in girişimleri ile 2014 yılında çalışma başlatılmıştı.

Kayaşehir'de büyük emek Ünver'in...

Nevşehir Belediyesi tarafından Projelendirilen ve 4 yıl süren çalışmalarla adeta ilmik ilmik temizlenen bölümler 2018 yılında Ünver'in Milletvekili aday adaylığı için istifa etmesinin ardından dönemin Belediye Başkanı Atilla Seçen tarafından yürütülen çalışmalar ile tamamlanarak son aşamaya getirilmişti. 

2019 Yılı Mart ayında Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen yaptığı açıklamada, Nevşehir Belediyesi tarafından Projelendirilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) ile işbirliği halinde hayata geçirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sırasında ortaya çıkartılan dünyanın en büyük yeraltı şehri olma özelliğindeki Nevşehir Yeraltı şehrinde, Nevşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı izin doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmaların sona geldiğini ve kısa süre içerisinde turizme kazandırılacağını dile getirmişti. 

En son Başkan Seçen döneminde büyük bölümü tamamlanan tarihi Kayaşehir'in çevre düzeni ile açılışını yapmak ise Rasim Arı'ya nasip olmuştu. Nevşehir kalesi eteklerinde bulunan tarihi Kayaşehir 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılımıyla düzenlenen törenle turizme açılmıştı.

Kayaşehir

Kayaşehir, toplamda yaklaşık 437.400 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu devasa yerleşimin yalnızca kale etrafında bulunan 123.000 metrekarelik kaya oyma yamaç yerleşiminde geçmişi 6. yüzyıla uzanan manastırı, 13. yüzyılın ilk çeyreğine (1215 - 1217) tarihlenen bir Bizans dönemi kaya kilisesini, çok katlı mezarları, kamusal alanı, dini ritüel ve tören/toplantı alanını, günlük yaşam mekanlarını, iş atölyelerini, kilit taşları ile desteklenmişgeçitleri, su tünellerini, bezirhanelerini, at ahırlarını ve dahasınıkeşfetmek mümkündür. Ayrıca, adını alt kısmındaki Kaya Mescitten alan Kaya Cami, Kara Cami ve Damat İbrahim Paşa külliyesi de yamaç yerleşiminde karşımıza çıkan önemli yapılardır. Kalenin güney yamacında kalan eski adıyla Rum Mahallesi kısmında ise çeşmeler, su tünelleri, HagiosGeorgios kilisesinin günümüze ulaşan tek kalıntısı olan Çan Kulesi (bugün kilisenin yerinde Damat İbrahim Paşa İlkokulu bulunmaktadır), Meryem Ana Kilisesi, Rum Hamamı gibi anıtsal yapılar bulunmaktadır.

Alan üzerinde 312 adet mekân açığa çıkarılmış olup, 700 galeri oda mevcuttur. Yüzlerce odadan oluşan yer altı şehrindeki mekânlar birbirlerine uzun galeriler ve labirent gibi tünellerle bağlanmıştır. Mevcut bulgular ışığında, dönemin önemli sanayi kuruluşu olan 6 tane bezirhaneye ulaşılmıştır. Bezirhanelerdeketen tohumu başta olmak üzere çeşitli bitkilerden elde edilen bezir yağı, ilaç sanayi, vernikleme, mutfakta yemek yağı ve kandiller için olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Buranın yerleşim yeri olarak tercih edilmesinin en önemli nedeni, hem vadinin içinden akan derenin varlığı, hem de jeopolitik açıdan son derece güvenli olmasıdır.

Buluntular arasında, bölgede günlük hayatta kullanılan öğütme taşları, el değirmenleri, kalıplar, çanak çömlek, metal buluntular, ahşap kullanım aletleri gibi malzemeler yer almakta olup; 708 adet lüle ile ülkemizde aynı yerden çıkan muazzam lüle koleksiyonuna ulaşılmıştır. II. Mahmut döneminden itibaren (1808-1839) ağırlıklı olarak Sultan Abdülmecit ve Sultan Abdülaziz dönemlerine tarihlenen 40 adet sikkenin yanı sıra, 18. ve 19. yüzyıllara tarihlenen 270 adet kandil, 45 adet değirmen taşı, 12 adet ezgi taşı, 21 adet tömbeki, 51 adet şamdan ve Cumhuriyet dönemine tarihlenen 46 adet kalıp gibi çok sayıda eser bulunmuştur. 

#nevşehir #kapadokya #kayaşehir