Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Radyo Mega’nın konuğu oldu. Üniversite ve yurtdışı eğitimine yönelik deneyimlerini paylaşan Aktekin, gençlere de tavsiyelerde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Radyo Mega’da katıldığı söyleşide soruları cevapladı. 26-27 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek olan öğrencilere başarılar dileyerek sözlerine başlayan Rektör Aktekin, iyi bir üniversite okumanın, iyi bir iş sahibi olmanın önemine değinirken, asıl meselenin gençler için mutlu olacakları meslek ve işlerde olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Yükseköğrenimin sadece eğitim alınan bir yer olmadığına, aynı zamanda kişilerin grupla çalışabilme, entelektüel becerilerini geliştirme, analitik düşünme becerisiyle, sözel ve sayısal becerilerin de kişilere kazandırıldığı bir kurum olduğuna dikkat çekti.

Meslek ve okunan bölüm ile ilgili doğrudan ilişki kurmanın doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Aktekin, hayat şartlarının kişileri farklı işlere yönlendirdiğini de söyledi. Okunan bölüm ile meslek arasında doğrudan ilişki kurmanın kişileri yanılgıya sürükleyeceğini belirten Aktekin, “birçok insan hayatının ilerleyen dönemlerinde diplomasına sahip olduğu mesleği yapmayabiliyor. Ya da her meslek için diploma da gerekmeyebiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir seyahatimde, kurye firmalarının çalışanları dikkatimi çekti. Mesela bu iş için bir diplomaya gerek yok. Bazı işler özellikle organizasyon becerisi, sektör analizi ve tabii ki şans işi de” dedi.

Bu doğrultuda Üniversitemizi seçecek arkadaşlarımızın okumak istedikleri bölümleri, yetenekleri olan alanları seçmeleri gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Örneğin “ben tıp okumak istiyorum” diyerek, fen dersi becerisi olmayan biri iseniz bu bölümü boşu boşuna okumanın gereği yok. Ya da sosyal ve çevre etkilerinden dolayı tıp fakültesine giden birçok arkadaşımızın mutsuz olması da olasıdır. Çünkü arkadaşımız özünde edebiyat okumak istiyor.

Kişiyi mutlu eden meslek konusuna gelirsek, kişinin mutlu olduğu meslek, sadece mutlu olduğu meslek mi yoksa kazancının da iyi olduğu meslek mi sorusuyla karşılaşıyoruz. Aslında her ikisi de. Bu konuda öğrenci arkadaşlarımızın gerçekçi olmaları gerekiyor. Öğrenciler sevecekleri, ömür boyu mutlu olacakları meslekleri seçsinler. Günümüz dijital koşullarında meslek ve bölümleri tanıtan videolar var. Oradan izleyip bölüm ile ilgili araştırmalarını yapabilirler. Ancak sevmediği bir mesleği sırf prestiji var ya da geliri iyi diye tercih etmelerinin çok da bir anlamı yok. Kişiler eğer kedilerini tanıyorlarsa, bir mesleği sevmediklerinden bu alana yeteneklerinin olmadığından eminseler yeteneklerinin olmadıkları alanları tercih etmesinler. Bu anlamda rehber öğretmenlerini dinlesinler. Bugüne kadar deneme sınavları gibi sınav adına olan etkinliklerde kendilerini tanımışlardır. Belirtmek istediğim şu ki mutlu olacakları meslekleri tercih etsinler.” dedi.

Göreve geldiği günden beri yapılan çalışmaları da Rektör Aktekin şu sözlerle belirtti: “Göreve geldiğim Mart 2020 dönemiyle birlikte, dönemin pandemiye denk gelmesi, herkese olduğu gibi bizlere de yeni şeyler öğretti. Yeni online işleyiş düzeninde, çevrim içi birçok etkinliği de yönettik. Bizim için pandemi dönemi eksikliklerimizi tamamlamaya çalıştığımız, altyapı eksikliklerini tamamlayıp, böylesi sürpriz bir sürece uyum sağlama gayretine olduğumuz, software ve hardware anlamında da teknik donanımı giderdiğimiz bir süreç oldu. Üniversite olarak enerji ve mesaimizin çoğunu buna harcadık diyebiliriz. İhtiyaç duyulacak donanım ve yazılı eksikliklerimizi gidermek için hızlıca harekete geçtik. Akademisyenlerimize destek hizmetlerine ağırlık verdik. Akademisyenlerimizin uzaktan eğitim imkânlarını kullanmalarına yönelik eğitimleri kendilerine verirken, bir yandan da akademisyenlerimiz için eğitici, daha doğrusu eğiticilere eğitici programları düzenledik.”

Pandemi sürecinin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi idari ve akademik birimlerine katkıda bulunduğunu da belirten Rektör Aktekin “Bu süreç öğrencilere yeni bir şeyler öğretirken, eğitimcilerin de çokça yeni şeyler öğrendiği bir süreçti. Eğitimde pedagojik ölçüme dayalı yaklaşımları, öğrenci motivasyonlarını arttırmaya yönelik yetenekleriyle ilgili güçlendirici çeşitli faaliyetlerimiz de oldu.

NEVÜ olarak sanatsal faaliyetlere olan desteklerinin pandemi döneminde de devam ettiğini belirten Rektör Aktekin Mart 2020 itibariyle sosyal medya üzerinden çevrim içi topluluklarla, düzenledikleri sanatsal etkinliklerle, yeni döneme uygun olarak öğrencileri kültür sanat programlarından koparmamak için Türkiye’nin sayılı akademisyen ve alanında uzman kişilerle buluşulan söyleşili programları da başlattıklarını ifade etti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak pandemi döneminde mevzuatla ilgili eksikliklerin de tamamlandığını, okuldaki işleyiş ile ilgili 40 civarındaki yönergenin değiştirilerek mevzuat eksikliklerini de tamamlamaya çalıştıklarını ifade eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Aktekin, bunlarla birlikte “AFAD, Orman Bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü gibi paydaşlarımızla da kampüsümüzün fiziki kapasitesine dair güzelliklerin, öğrencilerimizle buluşması için hazırlıklarımız devam ediyor. Bu anlamda hem öğrencilerimize hem de şehrimize hatıra bırakacağımız Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hatıra Ormanı’nı oluşturuyoruz. Orman bakanlığından yetkililer, toprağı analiz etti. 1 milyon metre kare alan üzerine uygun olacak ağaç türleri tespit edildi. İnşallah daha yeşil bir kampüsle öğrencilerimizi karşılayacağız ”dedi.

NEVÜ olarak atık çalışmalarını da desteklediklerini belirten Aktekin “ Sıfır atık yetki belgesini almış bulunmaktayız. Öğrencilerimizi düzenlenmiş bir kampüs alanıyla karşılamayı planlıyoruz” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Üniversite’nin kapasitesiyle ilgili de bilgilendirme yapan Aktekin, “Toplamda 7 yerleşkede, 9 fakültemiz, 2 yüksekokulumuz, 9 meslek yüksekokulumuz, 4 enstitümüz, 19 araştırma merkezimiz bulunmakta. YÖK’ün onayıyla, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemize, İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümünde ilk kez 40 öğrenci alınacak. Üniversite olarak, daha önce yurtdışına gitmiş hocalarımız var. Bu hocalarımız dil alanında da yetkinliklerini aldılar. Daha önce Türkçe eğitim veren okulumuz artık uluslararası ilişkiler alanında yabancı dilde de eğitim verebilecek. Diş hekimliği Fakültemiz ilk kez 60 öğrenci alacak, Müzik Öğretmenliği Bölümümüz ilk kez 40 öğrenci alacak.  Yine Derinkuyu Emineana ve Yaşar Ertaş Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü ilk kez 40 öğrenci, Kozaklı Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü ilk kez 45 öğrenci alacak. Tüm bunlar dışında 45 yüksek lisans, 14 doktora programımız, 48 ön lisans ve 52 lisans programımız da bulunmakta” dedi.

NEVÜ Meslek Yüksekokullarının tematikleşmesi adına birçok çalışmayı da başlattıklarını söyleyen Aktekin, bazı okul isimlerimizi tematik vurgularıyla yeniledik. TÜİK, TKDK, KOSGEB, KAPTİT gibi kurumların, çimento endüstrisi gibi yetki alanlarının yöneticileriyle 30’un üzerinde istişare toplantısı gerçekleştirildiğini kaydetti.  

Akademisyen kapasiteleriyle ilgili de bilgi veren Aktekin, “belirttiğimiz programlarda 723 akademik personelimiz görev yapmakta 268 idari personelimiz bulunmaktadır. Son zamanlarda kadın erkek eşitliğine dayalı istihdama üniversitemiz de katkıda bulunmaktadır. 330’a yakın kadın, 390 civarı da erkek akademisyenimiz var. Akademik olarak gittikçe güçleniyoruz. 50 civarı profesörümüz, 56 civarında ise doçentimizi istihdam ediyoruz. 240 civarı Dr. Öğretim üyesi, 250 civarı doktora ve yüksek lisans yapan akademisyenimiz bulunmakta” dedi.

Üniversite’nin şehir için önemine de değinen Rektör Aktekin bu konuda yapılan çalışmalara da değindi. Üniversite olarak sadece öğrencilere yönelik değil halka yönelik de programlar yürütmekte olduklarını belirten Rektör Aktekin; “Yabancı diller yüksekokulumuz aracılığıyla farklı dillere yönelik, Fransızca, Rusça gibi dil kurslarımız, ayrıca sanatsal etkinlikleri kapsayan Hacıbektaş ilçemizde güzel sanatlar fakültemiz bulunmakta. Avanos’ta seramikle ilgili bölümlerimiz var. İş birliği yaparak sektöre hizmete de katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Turizm fakültemiz bu bölgede hem sektöre nitelikli birey yetiştiriyor, hem de staj döneminde öğrencileri otellere gereken desteği verir hale getiriyor. Eğitim fakültemiz okullara öğretmen yetiştiriyor. Hemşirelikle ilgili bölümlerde okulumuz huzurevine, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ilgili birimlere hem stajyer hem gönüllü çalışmaları kapsayacak istihdamı sağlıyor. Beden Eğitimi ve Spor Bölümümüzde, binicilik okçuluk gibi kurslarımız açılmakta. Atçılık uygulama merkezimiz var. Binicilik aracılığıyla rehabilitasyon hizmetlerimiz var. Bunlarla ilgili kurslarımız var. Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladığımız protokol kapsamında, öğretmenlere çeşitli hizmet içi eğitim kursları sağlarken, bilgisayar bölümümüz ve bilgisayar teknolojileri bölümümüzü de kapsayan yazılım teknolojileri aracılığıyla piyasaya hizmet sunuyoruz. Rehabilitasyon merkezine, huzur evine, hastanelere, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kapsamında, öğrencilerimizin birçok katkısı var. Meslek yüksekokulları sektörle istişare ederek, onların ihtiyaç duyduğu alanda, çeşitli hizmetler sunuyor. Biz Üniversite olarak Ahiler Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK gibi kurumlara projeler de sunuyoruz. Projelere, şehirden kamudan farklı partnerlerle işbirliği yapıp, bu projeler için işbirliği desteği de alıyoruz. Bu faaliyetlere yeni dönemlerde, kültür sanat programlarına şehri dâhil ederek, daha canlı bir ortam ve şehir-üniversite bütünleşmesini sağlayarak, faaliyetlerimizi yalnızca sportif, sosyal, kültürel faaliyetlerle değil, daha geniş yelpazede birçok alanı kapsar hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.