Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesi ve Kapadokya İrfan Kulübü işbirliğiyle Neden Niçin Arapça? Paneli gerçekleşti.

Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Şahinkaya, NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belağatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Doğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Civelek, NEVÜ İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve BelağatıDr.Öğretim Üyesi Cengiz Güneş, akademisyenler, NEVÜ öğrencileri, Nevşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Demet Sezen Kız İmam Hatip Lisesi, Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi ve Diriliş Kız İmam Hatip Lisesi öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Etkinlik moderatörlüğünü NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş yaptı.

Etkinlikte konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Arap Dili ve Belağatı Ana bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Yakup Civelek, Arapça öğrenmenin, birey için faydalarından bahsederken, dünyanın 5. Dili olan Arapça öğrenmenin birçok Arap ülkesinde iş yapma olanaklarını da sağlayacağını, bunlarla birlikte farklı kültürlerin de kapılarının aralanacağını ifade etti.

Prof.Dr. Civelek, Arapça öğrenen bireylerin, farklı kültürlerle sosyalleşmesinin kendilerine yeni ufuklar açacağı, gidilen ülkelerin insanıyla yakınlık sağlayabileceklerini, bir insana kendi diliyle itham edildiğinde kendini daha saygın hissedip mutlu olacağının da altını çizdi.

Arapçanın 450 milyon insan tarafından konuşulduğunu belirten Prof.Dr. Civelek, “Amerika’da Türkiye’den daha fazla Arapça öğretiliyor. Dünyanın itibar ettiği Arapçayı öğrenmiyorsak buna ne denir bilemiyorum “dedi.

Arapça öğrenmenin insanlığa karşı bir sorumluluğu da temsil ettiğini belirten Prof.Dr. Civelek “Biz Müslümanız, Türk’üz. Arap dünyasıyla komşuyuz. Hemen yanımızda Irak var Suriye Var. Lübnan ve İran var. Şimdi ilahiyat okuyorsunuz. Arapça bilmiyorsak, sıkıntılara çilelere zorluklara katlanmamız gerek. İnsanlığa bir sorumluluğumuz olduğu için bugün biz Arapçayı öğrenmeliyiz” diye kaydetti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Güneş ise panelin düzenlenme amacına değinirken, Arapça’nın son dönemlerde yıldızı parlayan bir dil olduğunu, ancak, İlahiyat Fakülteleri’nde, imam hatip liselerinde Arapçaya karşı mesafeli bir duruşun olduğuna, bu mesafeleri ortadan kaldırmak adına bugün bunları sizlerle konuşmak istediklerini belirtti. Kuran-ı Kerim’de Allah’utealanın ilahi kelamının Arapça olarak vahyedilmesinin Arapçaya bir özellik kazandırdığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Güneş, bizlerin de Allah’ın kelamını öğrenmek için Arapça öğrenmekle mükellef olduğunun altını çizdi.

Etkinlikte konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belağatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Doğan, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin, ileride öğretmen olduklarında da her bir ayet hadis için tercümelerine bakmaktansa buna hâkim olup kendilerinin tercüme etmelerinin de ayrı bir önem teşkil ettiğinin bu nedenle Arapça öğreniminin mesleki yeterlilik için de önemli olduğunun altını çizdi.

Prof.Dr. Yusuf Doğan, böyle bir bilinçle düzenlenen bu panelde kendilerine bu imkânı veren, başta NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin olmak üzere, Rektör Yardımcısı Serkan Şahinkaya ve yönetimine, NEVÜ ilahiyat fakültesi hocalarına da teşekkür etti.

Program Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Şahinkaya’nın panel katılımcılarına plaket takdimi ile sona erdi.