Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i ziyaret etti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden hocası olan Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendilerine teşekkür etti.  

Ziyarette konuşan Rektör Aktekin “Saygıdeğer hocamız, Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi’nde eğitim gördüğüm dönemlerde ve sonrasında akademik ve insani yönden bizlerin bugünlere gelmesinde büyük emekleri oldu. Ömrünü bilime ve insanlığa adayan değerli hocamız, bugün birçok bürokrat ve akademisyenin yetişmesinde önemli rol üstlendi. Hocamızı üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur ve memnuniyet duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim” dedi.

Rektör Aktekin’e görevlerinin tekrar hayırlı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Ruşen Keleş ise, “Mülkiye’den öğrencim de olan Sayın Rektörümüz, öğrencilik dönemiyle birlikte gerek akademik kariyeri boyunca gerekse bürokratik olarak geldiği nokta ve üstlendiği görevlerdeki başarıyla daima bizleri gururlandıran öğrencilerimiz arasında. Bugün kendisini üniversite Rektörü olarak görmek bu haklı gururumuzu bir kez daha arttırdı. Kendisine görevinin tekrar hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Rektör Aktekin daha sonra Prof. Dr. Keleş ve beraberindeki heyete, üniversite hakkında bilgi verdi. 

Prof. Dr. Ruşen Keleş'in Özgeçmişi 

Prof. Dr. Ruşen Keleş, 1932’de Trabzon’un Araklı ilçesinde doğdu. Trabzon Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) giriş sınavını kazanarak Mülkiye öğrencisi oldu. Öğrencilik döneminde Milli Türk Talebe Federasyonu altında, Cumhuriyetçi, Kemalist ve barışçıl öğrenci hareketleri içinde yer aldı. 1954’te SBF’nin şimdiki “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü”nün karşılığı olan “İdari Şube”den mezun oldu. Kaymakamlık stajı yapmak üzere Edirne Valiliği İl Maiyet Memurluğu’na atandı; aynı görevi İstanbul Valiliği’nde sürdürdü. Daha sonra Kısıklı’da bucak müdürlüğü, İstanbul’un Fatih ve Bursa'nın Keleş ilçelerinde kaymakam vekilliği görevlerini üstlendi. 

1956’da SBF'de Şehircilik Kürsüsü (bugünkü adıyla “Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı”) asistanı oldu. Asistanlığı sırasında, sınavlarını vererek Hukuk Fakültesi diploması ve ardından avukatlık stajını da tamamlayarak avukatlık ruhsatı aldı.

SBF ile New York Üniversitesi arasındaki işbirliği ve değişim programı çerçevesinde, 1937 yılının sonunda ABD'ye gönderildi. ABD'deki ikinci yılını MIT’de doktora tezi üzerindeki çalışmalarla geçirdi. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından, ABD'de daha uzun kalma önerilerine karşın yurda dönmeyi yeğledi. 1961’de doktorasını tamamladı. 1965’te doçent oldu ve fakültede “Mahalli idareler Tatbikatı” derslerini vermeye başladı. Beş yıl süreyle bu dersi ve doktora düzeyinde “Bölge Planlaması” derslerini yürüttü. Prof. Fehmi Yavuz ile Kentleşme Politikası (Şehircilik) derslerinin yükünü paylaştı. 1968-70 yılları arasında, Fulbright'ın desteği ile konuk öğretim üyesi olarak California Üniversitesi'nin UCLA ve Berkeley yerleşkelerinde, Institute of Public Affairs ve Department of City and Regional Planning'de geçirdi.

1971-75 yılları arasında SBF Dekanlığı görevini yürüttü. 1976-77’de Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi’nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1981’de Japon Vakfı’nın çağrılısı olarak Tokyo'da, International Christian University Institute of Social Sciences'ta dersler ve konferanslar verdi. 1987 yılında da Japonya'da bir yıl süreyle, Institute of Developing Economies'de konuk araştırmacı olarak görev yaptı.

1976-83 yılları arasında Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1986’dan itibaren, kurucularından ve mütevelli kurulu üyelerinden olduğu Uluslararası Biyopolitika Vakfı’nın Yunanistan, Türkiye ve başka ülkelerdeki çalışmalarına aktif olarak katıldı. O çerçevede yaptığı yayınlar ve etkinlikler nedeniyle, 1993 yılında Abdi İpekçi Özel Barış Ödülü'nü aldı. Aynı yıl, Japon İmparatorluğu Altın Işıklar Nişanı ile ödüllendirildi.

1979-1989 yılları arasında. Birleşmiş Milletler Türk Demeği’nin başkanlığını yaptı. Belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin, saygın meslek kuruluşlarının ve gönüllü örgütlerin danışma kurullarında görev yaptı. 25 yıla yakın süren Konutbirlik Danışma Kurulu Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Türkkent Danışma Kurulu üyelikleri görevlerini yürüttü.

Ankara Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi'nin ilk müdürü olarak bu görevini 1999’a kadar sürdürdü. Şehircilik Kürsüsü Başkanlığı ve Ernst Reuter Araştırma Merkezi Müdürlüğü gibi görevleri de emekliye ayrıldığı 1999 yılı sonuna kadar sürdü. 1998’den bu yana, KKTC’de Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde, İşletme ve Ekonomi, Hukuk ve Mimarlık Fakültelerinde dersler vermektedir.