Nevşehir de Sanayiciler Elektirik faturalarına yansıyan gizli zamların büyük şokunu yaşıyor. Yapılan Elektrik zammı rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor diyen üreticiler,“Kaçak elektriğin faturası direkt olarak elektrik tüketicisine yükleniyor” dediler. Korkutucu boyutlara ulaşan Elektirikteki bu gizli zamların yatırımcıyı kara kara düşündürdüğü belirtiliyor.

DAĞITIMCININ YÜKÜ SANAYİCİYE YIKILDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 28.12.2010 tarih 2999 Karar Numarası ile onayladığı “2011 Ulusal Tarifeleri” ve 29.12.2010 tarih ve 3002 Karar Numarası ile onayladığı “21 Dağıtım Şirketi İçin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar”’ın 12. Maddesine göre, serbest tüketici olan abonelere elektrik tedarikine ilişkin EDAŞ’ ın uyguladığı “Özel Tedarikçiden Enerji Alan Tüketiciler İçin Sistem Kullanım Bedeli” adı altında fatura edilmekte olan Sistem Kullanım Bedeli’ne (Perakende Satış Hizmet Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli ve Dağıtım Sistemi Kullanım Bedeli) 01.01.2011 tarihinden itibaren “Kayıp Bedeli” adı altında yeni bir bedel eklenmiş bulunmaktadır.

 

 

Bu tarife değişikliğinin üreticiye ve serbest tüketiciye de olumsuz yansımaları oluyor.

 

Bu uygulama ile alım maliyetlerini bilmedikleri halde tedarikçiler ve serbest tüketiciler kayıp kaçak maliyetlerine ortak edildiler. Tarife bileşenlerindeki değişiklikle özel tedarikçi şirketlerden enerji alan tüketicilerin ticari şartlarında revizyon gerekliliği ortaya çıktı. Serbest tüketicilerin elektriği indirimli alma hakları da ellerinden alınmış oldu.

 

Tarife üzerinde oynamalarla yapılan bu tür zamların bir an önce geriye alınması ve yapılan bu uygulamadan vazgeçilmesi gereklidir.

 

Gerek elektrik üretimini, gerek dağıtımını, gerekse enerjinin doğru bir şekilde kullanımını bir bütüncül yaklaşım içerisinde kamu eliyle planlamalıdır. Bu planlama kavramı içerisinde özellikle insan ve çevre ilişkisini yok etmeyen ve insanın yaşam alanlarını doğru şekilde tarif eden halkımızın inisiyatiflerini, tercihlerini, kaygılarını ön planda tutan ve buna uygun alternatif çözümler üreten milli bir enerji politikasına sahip olmamız gerekmektedir. “

 

Sanayici: "Elektriğe yapılan zamlar korkutucu boyutlarda…”

Sanayide kullanılan elektriğe yapılan periyodik zamlar sanayicilerin tepkisine neden oldu. Son beş yılda yapılmayan zammın bir çırpıda yapıldığından yakınan sanayici, zamların zamana yayılması gerektiğini söyledi.

 

 

Sanayide kullanılan elektriğe periyodik zam yapılması Nevşehir de sanayicileri çileden çıkardı. Son beş yılda yapılmayan zammın bir çırpıda yapıldığını kaydeden sanayici, zamların kademeli olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

 

 

 

 

 

Sanayide kullanılan elektriğe yapılan zam felaket"

 

Nevşehir de faturaları görünce çılgına dönenen özel müteşebbisler sanayide kullanılan elektriğe yapılan zammı felaket olarak değerlendirerek, “Son beş senedir elektriğe zam yapılmadı. Ancak, elektriğe bir gecede zam geldi. Halen devam eden ve aylık faturalarına periyodik şekilde yapılan zamların kabul edilebilir bir durumda olmadığının altını çizdiler. Sanayici bu maliyet artışını birden müşterisine yansıtma şansına sahip değil” dedi.

Sanayide kullanılan elektriğin evde kullanılan elektriğe göre daha ucuz olması gerektiğinin altını çizen Nevşehirli Sanayiciler, ofiste lambalarını kapatarak tasarruf yapabildiklerini, ancak fabrikalarda makineleri kapatarak tasarruf yapmanın mümkün olmadığını kaydetti. Yapılan zammın üretici ve sanayiciye olumsuz yansıyacağını ifade ederek, “Yatırımcı, kan kaybettiği sürece ya fabrikalarını kapatacak ya da fabrikalarını başka bir ülkeye taşıyacak. Bu da işsizliğin artmasına neden olacak” dedi.

 

Bundan sonra yatırımlarımızda daha dikkatli olacağız" dedi.

 

Açıkcası görünen tabloda Üretici Maliyet noktasına direk etkileyecek bu zamların dolayısıyla tüketiciyede olumsuz etkileyeceğini belirterek Üretici de Tüketicide Elektirk zamlarına ilişkin yeni düzenleme ve acil çözüm bekliyorlar. Konunun TBMM ye taşınması bekleniyor.