Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğitimcileri; Erasmus+ KA101 Projesi kapsamında 3 yönetici, 12 öğretmenin katılımı ile İtalya’nın Floransa kentinde “Gelişimsel Eğitim İçin Bibliyoterapi” eğitimi almıştır.

Bireylerin sağlıklı olması, sosyal boyutta olumlu hal ve davranışlar sergilemesi, sağlığı bozulduğunda da kısa sürede iyileşmesi bireyin yaşam kalitesi bakımından önemlidir. Birey, gerek kendi iç dünyası ile gerekse toplumsal dış dünyası ile sorunlar yaşadığında; psikolojik / fiziksel / toplumsal etkileşim ve iletişimi rahatsızlık sinyali vermeye başlayabilmektedir. Bu sinyal tespit edildiğinde, bireyin empatik gücünü tetikleyecek ortamlar kritik zaman diliminde harekete geçirilebildiğinde, bireyin rahatsızlığı henüz kıvılcım evresinde bir soruna evirilmeden, önlenebilmektedir. Bu amaçla bazen gerçek hayattan kesitler bazen de kurgulanmış öyküler kullanılabilmektedir. Bu kullanılan argümanlardaki karakterleler, yaşantıları ve söylemleri ile insanlara mesajlar vermektedir.

Bilim insanları; bu konularda araştırmalar yapmışlar, bilimsel eserler ortaya çıkarmışlardır. Bireyin sorununa göre, kitap ve zaman senkronizmi sağlanarak, bireye verilmek istenilen mesaj bir empatik algı olgusunda sunulmaya başlanmıştır. İşte bu uygulama ile kitap (bibliyo) ve tedavi (terapi) ikilisi bir kombin oluşturarak, bibliyo-terapi adı altında literatüre kazandırılmıştır.

Bibliyo-terapi; doğru bireyle, doğru zamanda, doğru kitabı buluşturarak; bireyin, sorununu anlayabilmesinde ve bu gelişim dönemine özgü gereksinimlerini tanıyabilmesinde kullanılan bir terapi yöntemi olarak uygulama alanı bulmuştur.

Kitapların birey ve toplum üzerindeki etkileri, asırlardır kullanılan bir yöntem olmuştur. Mısır’ın Kahire kentinde 1272 yılında, Kutsal Kitap’taki unsurların hekimler tarafından tedavi amaçlı kullanıldığı görülmüştür. Kitap içeriğinin bir terapi olarak benimsenmesi Dr. John Minson’un, 1853 yılında akıl ve ruh sağlığı için “kitap içeriğinin önemi” konulu çalışmaları ile bibliyo-terapide yeni ufuklar açılmıştır. Ülkemizde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bibliyo-terapi konusunda araştırmalarda bulunan bir bilim adamıdır. Tarhan; bu yöntemle, kişilerin sorunlarını çözebilmede onlara rehberlik sağlaması açısından, kendi demografik yapımıza uygun eserlerin seçilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Her toplum, kendi değerleriyle bu terapiyi; gerek kronik durumlarda “kliniklerde uzman” denetiminde ve gerekse mesaj verme boyutunda bunun “eğitimini almış bibliyo-terapi eğitimcileri” ile vermelidir.

Aileden sonra, birey gelişiminde en etkin meslek gurubu öğretmenlerdir. Bir eğitimcinin bibliyo-terapi yöntemlerini bilmesi ve bu metotları ihtiyacı olan bireylere sunması; bireyin kendi dünyasında doğru rotayı bulmasına yardımcı olabilmektedir.