7 Eylül 1990 Yılında Bundan tam 31 Sene önce Hürriyet gazetesine Gazeteci Metin Yıldırım'ın kaleme aldığı "Göreme'nin en küçük turist rehberi" manşet haberiyle konu olan o küçük rehber Prof. Dr. Erdem Denk, okudu akademik kariyer yaptı profesör oldu. Şimdiler de ise, kariyerini yeni başarılarıyla taçlandırmaya devam ediyor. 

Nevşehir Anadolu Lisesi’ndeki ortaokul yıllarından itibaren Kapadokya’da yaptığı rehberliği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarında da sürdüren Prof. Dr. Erdem Denk, Kapadokya Üniversitesi Turist Rehberliği programında yüksek lisans yapmaya başladı.

AÜ SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Denk’in asıl uzmanlık alanı uluslararası hukuk ve bu alanlarda yayınlanmış makale ve kitapları var.

Son yıllarda devletlerin tarihine yoğunlaşan çalışmaları çerçevesinde insanların binlerce yıllık tarihinin de izini sürmeye başladı. Bu kapsamda yazdığı kısa yazılarıyla makalelerine Eylül 2021’de yayınlanan “50 Bin Yıllık Dünya Düzeni: Toplumlar ve Hukukları” başlıklı bir de kitap ekleyen Prof. Denk, Kapadokya Üniversitesi’ndeki yüksek lisansını takiben rehberlik kokartı almayı ve akademik çalışmalarını müzede tarih gezileriyle de yaygınlaştırmayı planlamakta.

Nevşehirli değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Erdem Denk'i tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

ERDEM DENK: 

1975 doğumlu Erdem Denk, lisans (1997) ve yüksek lisans (1999) eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. 1999-2000 öğretim yılında aynı bölümde başladığı doktora eğitimini, YÖK'ten yurtdışı bursu alması nedeniyle yarıda bıraktı ve Cardiff Üniversitesi (Galler, Britanya) Hukuk Fakültesi'nde Ekim 2000'de başladığı doktorasını Ocak 2005'te tamamladı. "Milletlerarası Kamu Hukuku" (Uluslararası Hukuk) doçenti unvanını Ocak 2013'te aldı. Mayıs 2020'de profesörlüğe atandı.

Aralık 1998'den bu yana AÜ SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı üyesi. Eylül 2008-Eylül 2017 arasında Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi-ATAUM'da müdür yardımcısı olarak görev yaptı ve Ekim 2008-Şubat 2017 arasında 100 sayı yayınlanan aylık ATAUM E-Bülten'in editörüydü.

Uluslararası hukuk tarihi ve teorisi, Birleşmiş Milletler Sistemi, uluslararası örgütler, Avrupa bütünleşmesi, insan hakları teorisi, uluslararası ceza mahkemesi ve evrensel yargı, nükleer silahsızlanma, "hükümet tezkereleri" ve silahlı kuvvet kullanımı, Ege sorunları, uluslararası akarsular hukuku ve çevre hukuku ile medya-dış politika ilişkisi çalıştığı konular arasında yer almakta. Bu konularda yayınlanmış on bir kitabı, iki kitap çevirisi ve makaleleri bulunmakta.

Bir süredir üzerine çalıştığı "avcı-toplayıcılardan günümüz devletlerine toplumsal düzenler" ve "kent-devletlerden küresel köye uluslararası hukuk tarihi" konulu iki kitabı yayın aşamasındadır.