Yapılan değişikliklere göre işsizlik maaş süresi, eğitim ve yaş grubu, alım koşulları gibi şartlarda esneklik ve değişikler yapılması gündemde. İşsizlik maaşı için gerekli olan şartları taşımanız halinde işsiz kaldığınız günden itibaren işkur'a başvuru yaparak işsizlik ödeneği alabilirsiniz.

İşsizlik Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre;
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapmak , Şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

İşsizlik Sigortasına Nasıl Başvurulur ?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR şubesine şahsen gelerek başvurmak gerekmektedir. Yada elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Ödeneğinin süresi Ne Kadardır ?

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik Maaşının Miktarı Ne Kadardır ?

Günlük maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanır Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir..

İşsizlik Ödeneğinin Çıktığını Nerden Öğrenebilirim ?

Eğer yukarıdaki şartları sağlamış ve başvuru yapmışsanız www.iskur.gov.tr sitesinden veya www.turkiye.gov.tr sitesinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca başvuru sırasında belirlediğiniz cep telefonunuza başvurunun sonucu hakkında mesaj gönder gönderilmektedir.

İşsizlik Ödeneğini Nerden Alabilirim ?

İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.


İşsizlik maaşına nasıl başvurulur?

İşsizlik maaşına başvuruyu şu kanallardan yapabilirsiniz:

1. Direkt olarak İşkur (yeni adıyla Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü) ‘nde giderek şahsen başvuru yapabilirsiniz, kimliğinizle birlikte gitmeniz yeterlidir.

2. İşkur web sitesine üye olarak işsizlik maaşına başvuru yapabilirsiniz, başvurunuzun sonucu yoğunluğa bağlı olarak bir veya 2 gün içinde cep telefonunuza gelir.Maaşınızı en geç bir ay içinde almaya başlarsınız.

3. E-Devlet yani www.turkiye.gov.tr adresine girerek işsizlik maaşı için başvuru yapabilirsiniz.
www.turkiye.gov.tr adresinde oturum açabilmek için PTT’den bir vatandaşlık şifresi almış olmanız gerekir.

Bu kanallardan işsizlik maaşı başvurunuzu yaptığınızda 1 veya 2 gün içinde başvurunuz sonuçlanır, gerekli kontroller yapıldıktan sonra işsizlik maaşı alıp alamayacağınız telefon veya e-posta ile size bildirilir.



İŞSİZLİK MAAŞI ( ÖDENEĞİ ) NEDİR ?
İşten çıkarıldığınızda ya da istifa ettiğinizde bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla verilen ödemeye işsizlik maaşıdenilmektedir.  İşsizlik maaşı almış olduğunuz brüt maaşa ve prim gününüze göre değişiklik göstermektedir. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir, işsizlik ödeneğinden kimler yararlanabilir, işsizlik maaşı alma şartları neler,  nasıl hak kazanılır, işsizlik maaşı nasıl alınır hepsi yazımızın devamında...

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR ?

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı bulunmaktadır.  Çünkü sigorta primleriniz yatırılırken bu kapsamda brüt maaşınız üzerinden yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet olmak üzere kesinti gerçekleştiriliyor.  Fakat işsizlik maaşı almaya hak kazanmanın bazı şartları bulunmaktadır.  Bunlar arasında birinci ve en önemli şart işten çıkarılmış olmaktır. Ancak işten çıkarılma olmadan kendi isteğiyle işten ayrılanlar için istisnai birkaç durumda yine işsizlik maaşı alabilmektedirler. Bu durumu yazımızın devamında işleyeceğim. İşsizlik ödeneği almak için 120 gün prim ödeyip çalışmak da istenilen bir diğer şart. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş yani sigortalı bir işte çalışmış olmanız da istenilen diğer bir şart.

KENDİ İSTEĞİYLE İŞTEN AYRILANLAR ( İSTİFA EDENLER ) İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ ?

İstifa eden kişilerin de belirli şartlarda işsizlik maaşı alma durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışma hayatında “ haklı fesih “ diye bir kavram bulunmaktadır. Şayet iş yerinizden haklı bir sebep gözeterek ayrılmışsanız, ihbar tazminatı haricinde kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilirsiniz. Peki işten ayrılanlar yani istifa edenler için işsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

İşverenin ahlak ve iyi niyet durumlarına uymayan davranışları, iş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi gibi haklı fesih sebepleri arasında yer alan nedenlerden dolayı istifa etmişseniz işsizlik maaşı almaya hakkınız bulunur.Bunların yanında işverenin işçinin maaşını ödememesi ya da eksik veya düzensiz ödemesi gibi durumlar da geçerli sebepler olarak göze çarpmaktadır. 

ASKERLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIRSAM İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR MİYİM?

İşyerinden ”askere gideceğim” diye ayrılmışsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak askerde geçen süreleri işsizlik maaşı olarak alamıyorsunuz. Askerlik bittiğinde 30 gün içerisinde İŞKUR’a müracaat ettiğinizde askerlik yaptığınızda geçen süre yokmuş gibi yani işten yeni ayrılmış gibi görünerek İŞKUR size, 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişseniz 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişseniz 10 ay işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR ?

İşsizlik maaşı alabilmek için işyerinizden bir işten ayrılma bildirgesi almanız gerekmektedir. Bunu üç nüsha şeklinde hazırlayıp bir nüshasını işvereninize, bir nüshasını bildirgeye çıkış nedeni eklenerek İŞKUR’a iletiyorsunuz. Elinizdeki örneği ise muhafaza ediyorsunuz. İŞKUR daha sonra işten çıkarılma sebeplerinizi kontrol ederek işsizlik maaşı verilip veirlmeyeceğine karar vermektedir.  

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkış tarihinizden itibaren 30 iş günü içerisinde herhangi bir İŞKUR şubesine şahsen ya da internet üzerinden online olarak İşsizlik Ödeneği Başvuru Formu’na tıklayarak (www.iskur.gov.tr) başvuruda bulunulması gerekmektedir. Şayet 30 günlük süreyi aşarak işsizlik maaşı başvurusu yapmışsanız, geçen her günün ödemesini İŞKUR’dan talep edemezsiniz. Örneğin 50 gün sonra gidip başvuruda bulunduysanız, 20 günlük sürenin ödemesini alamazsınız. İŞKUR başvurunuzu değerlendirerek işsizlik ödeneği almaya hakkınız olduğu kararını verirse  cep telefonunuza mesaj yoluyla bildirim gelmektedir. Bu mesajı alarak en yakın PTT şubesinden gidip maaşınızı çekebilmektesiniz.

İŞKUR İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURU FORMU için TIKLAYINIZ

Artık E-Devlet sistemi üzerinden de işsizlik ödeneği başvurusu yapabilmek mümkün hale geldi. Yukarıda paylaştığımız bağlantı sayesine şayet İŞKUR’a üyeliğiniz bulunmaktaysa E-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile başvuru dilekçesi karşınıza gelir. Bilgileri eksik doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak online olarak yapacağınız başvuru işleminden sonra belgelerinizin posta yolu ile İŞKUR’a iletilmesi gerekmektedir. 

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR ?

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.,
NOT :  Bazı vatandaşlar işsizlik maaşı alırlarken bir sigortalı ya da sigortasız işe girmektedirler. Bu durumu tamamen illegaldir. Tespiti halinde geriye dönük yapılmış işsizlik maaşı ödemeleri faiziyle beraber geriye alınmaktadır. Bu duruma düşmemek için en geç 15 iş günü içerisinde bir İŞKUR şubesine başvurarak çalışmaya başladığınızı bildirmeniz gerekmektedir.

Bu yazımızda işsizlik maaşı nedir, işsizlik ödeneğinden kimler yararlanabilir, işsizlik maaşı alma şartları – koşulları nelerdir, işsizlik maaşı ne kadar süre verilir, işsizlik ödeneğine nasıl başvurulur, işsizlik maaşı nasıl alınır, kimlere verilir gibi işsizlik ödeneği hakkında merak ettiklerinize cevap bulmaya çalıştık. Konu hakkında sormak istediklerinizi yorum bölümünden www.devlette.com editörlerine yöneltebilirsiniz.