Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan “Kapadokya Gastronomi Festivali” bu yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşiyor.

İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor; tarih boyunca bu kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buluyor.

Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve “Kapadokya’da Bahar Sofraları “ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Etkinliğin açılışına,  Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner ve kurumve kuruluş temsilciler ile birlikte gastronomi alanında uzman kanaat önderleri katıldı.

UNWTO’nun Mayıs 2021’de ilk kez başlattığı Dünyanın En İyi Turizm Köyü Programına taşıdığı özelliklerle en iyi turizm köyü olarak tescil edilen Mustafapaşa’nın genel tanıtımı yapılarak köyün tarihi ve turistik zenginliklerini yansıtmak üzere seçilen mekânlar ziyaret edildi ve halk oyunları, Hıdırellez temalı etkinlikler ile misafirlere renkli bir program sunuldu.

Yesevi Sanat Topluluğu, Uçhisar Sanat Yerleşkesinde sahne aldı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu Kapadokya Üniversitesi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde Türk Halk Oyunları ve Türk müzikleri ile davetlilerle buluştu.

Festivalin ikinci günü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser’in moderatörlüğünde yapılacak “Anadolu ve Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” başlıklı seminer ile başlayacak. Ürgüp’ün tarihi köyleri Ayvalı ve Cemil gezisini takiben Ürgüp Hıdrellez Kilisesi ziyareti ile sona erecek.