Aile işletmeleri, en yaygın ve en eski işletme yönetim biçimi ve organizasyon şekli olup tüm dünyada büyümenin itici gücünü oluşturmaktadır.

 Aile işletmelerinde organizasyonla yapı genellikle işletmenin pazarlama, muhasebe, satın alma, finansman, insan kaynakları ve üretim gibi fonksiyonlarının (birimlerinin) genelde aile bireyleri tarafından sevk ve idare edildiği görülmektedir. İşletmelerde genel yönetici ve benzer pozisyonlarda profesyonel personel çalıştırılsa da nihai olarak karar verici olan aile bireyleri olmaktadır.

Ancak; yapılacak işler genelde aile bireylerine bilgi ve becerileri doğrultusunda verilmemektedir. Görevlendirmelerde baskın role sahip olan, işletmenin kurucusu ya da ailenin reisi olmakla beraber, aile bireyleri kendileri için uygun olduğuna inandıkları görevlere talip olmaktadırlar. İşletmeler büyüdükçe aile bireylerinin işletmenin tüm fonksiyonlarını kontrol etmeleri ve onları yönlendirmeleri mümkün olamamaktadır.

Aile işletmelerinde nesil değişimi ile birlikte aile bireyleri arasında çatışmalar çıkmaktadır. İşletmelerin tepesinde bulunan baskın gücün (işletmenin kurucusunun ya da aile reisinin) sistemden çıkması ile birlikte aile bireyleri arasında çekişmelerden veya aile bireylerinin yapılan işlere tam hâkim olamamalarından dolayı çatışma yaşanmakta ve nihayetinde birçok aile işletmeleri ikinci kuşakta dağılmaktadır.

Çeşitli sebeplerden dolayı aile işletmelerinin yüzde70i ikinci kuşağa, yüzde 90 ı üçüncü kuşağa geçemeden yok olmaktadır. Bu duruma neden olarak işletmelerin geleceğin varis yöneticilerin yetişmesine ilişkin planlarının olmaması, gelişimini ve hazırlığını tamamlamamış halefler ve aile içi rekabet gibi çeşitli sebepler gösterilebilir. Genel olarak bu durumun işletmelerin kurumsallaşmanın gereklerini tam olarak yerine getirememiş olmalarından kaynaklandığını görülmektedir.

Nevşehir faaliyet gösteren aile şirketlerinin işletmelerin yoğun rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmeleri ikinci, üçüncü kuşağa yönetimi devredebilmesi süreçlerini kolaylaştırmaya yönelik düzenlenen ‘’Nevşehir İmalat Sanayi İşletmelerinin Kurumsal Yapılarının Güçlendirilmesi Eğitimi’’ Kapadokya Teknopark ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile planlanmıştır.

Planlanan eğitim; işletmelerde hızlı ve objektif karar verme, bir sonraki kuşağın profesyonel yetiştirilmesi, yetkin yöneticilerle çalışma, verimliliğin artması, bölge ekonomisinin gelişmesi, yatırımların artması, istihdamın artması, pazardaki yeni fırsatların görülmesi ve yeni girişimlerin ortaya çıkması hedeflemektedir.

Başvuru Linki : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRDIVAtsZxrL6A4crAunGfkJrM9LG62rfZyidX-YUXz30McQ/viewform?usp=pp_url

İletişim: 0 (384) 228 11 00 /  Dahili: 11209