Gözde Turizm Cenneti Kapadokya da duyarsız kişi ve kişiler tarafından gerçekleştirilen doğa katliamı bu yıl da devam ediyor.

Kapadokya'da kimliği belirsiz kişiler tarafından doğal güzelliklerin yer aldığı mekanlara çöp ve moloz bırakanlar için kamuoyundan büyük tepki geldi. 

Bir okuyucumuzun gönderdiği bu fotoğrafta Kapadokya'nın eşsiz vadilerindeki muhteşem peribacaları görüntüsü arasına dökülen moloz yığınları görenlerin içini sızlatıyor.

Kendini bilmez bir takım zevatlar tarafından Peribacaları arasında hafriyat, moloz, inşaat atığı vb. atanlar hakkında soruşturma açılarak bu şahsiyetlerin belirlenmesini ve gerekli cezaların verilmesini bekliyoruz.

FİB Haber Merkezine tepkilerini dile getiren vatadandaşlar, "Böylesine çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz buralara çöp moloz bırakanlar ve bunları denetlemeyenleri kınıyoruz. Bölgemize gelen vadilerinde gezip Kapadokya'yı keşfetmek isteyen turistlere karşı bu görüntülerle mahçup oluyoruz. Bir an önce yetkililer bu konuda saha çalışması yapmalı, buraları temizlemeliler ve bu çevre kirliliğine neden olanlarada caydırıcı cezalar vermeliler" diyorlar. 

Bunları kim denetliyor? Yada kim denetlemiyor? Kimin görevi...

Kapadokya'yı oluşturan peribacaları arasında vadilere gelişigüzel moloz yada çöpler dökerek çevre kirliliğine sebep olan bu şahısları tesbit edip gerekli cezaların verilmesi adına denetim ve kontrollerini yapmak kimin görevi? diye araştırırken Kapadokya Alan Başkanlığı Görev ve Yetkilerine göz attığımızda aslında bu sorunun cevabı niteliğinde bir maddeyle karşılaştık:

" -Kapadokya Alanının tarihi ve kültürel değerleri ile doğal kaynak değerlerinin ve jeolojik/jeomorfolojik dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi, denetlenmesi, alan içindeki turizm faaliyetlerinin planlanması, geliştirilmesi ve teşvik edilmesini sağlamak,"

Kapadokya Alan Başkanlığı'nın sorumluluğunda değil mi?

Bu maddeye istinaden şimdi soruyoruz; "Kapadokya'da yaşanan bu ve buna benzer çevre kirliliği konusunda sorumluluk görev ve yetki sizin değil mi ?

Kapadokya'mızı böyle mi koruyoruz? Böyle mi yaşatıp gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Ve bu görüntülerle mi tanıtıyoruz? Kapadokya sahipsiz mi? 

"Vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" 

İşte yürekleri sızlatan o görüntüler...


Foto: Galip Hasan Temur

Editör: Fikret Capacı