KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ OLARAK GÖREV YAPAN NEVŞEHİRLİLER

Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir’in ilçe olarak Niğde’ye bağlı olduğu yıllarda Avanos ve Hacıbektaş ilçelerimiz Kırşehir iline bağlı idi. Bu dönemde Hacıbektaş ve Avanos doğumlu hemşerilerimizin siyasette yoğun rol alarak Kırşehir Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptıkları görülmektedir. İşte bunlardan bazıları

Ahmet Celalettin ÇELEBİ

Ahmet Cemalettin Çelebi, Atatürk’ün Hacıbektaş’a geldiğinde evinde kaldığı, Hacıbektaş dergahı postnişini ve TBMM I .Dönem başkan vekilidir. 1862'de(bazı tarihlerde 1863 de doğduğu da yazılıdır) Hacıbektaş ilçesinde doğdu. Hacı Bektaş Veli'nin soyundan gelen olan Çelebi ailesindendir. Babası Feyzullah, annesi Fatma Kenziye’dir. Yaşının küçük olmasına rağmen babası Feyzullah Çelebi’nin getirttiği özel hocalar ile iyi bir eğitim görmüştür. 1880-1921 yılları arasında Hacıbektaş dergahı postnişini olmuş, TBMM 1. Dönem’e Kırşehir milletvekili olarak seçilmiş, ancak rahatsızlığı nedeniyle kısa bir süre sonra vefat etmiştir. Ahmet Cemalettin Çelebi 1912 yıllarında kaynak kitap niteliğinde "Müdafaa" adlı bir kitap yayınlamıştır


Ali Rıza BENLİ

1871 yılında Avanos’ta dünyaya gelmiştir. Hukuk Fakültesi mezunudur. Milli Eğitim Bakanlığı Maarif Meclisi Kaleminde zabıt katipliği, Selanik İstinaf Mahkemesi üyeliği, Fevkalade Mahkeme üyeliği, İdadi Okul öğretmenliği, İstanbul 1.Sınıf Sulh Hakimliği, İstanbul Öğretmen Okulu öğretmenliği, Selçuk Hatun Sultanisi öğretmenliği, Kastamonu ve İzmir İstinaf Mahkemeleri başkanlıkları, Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ı ile I., II., III.ve IV.dönem Kırşehir milletvekilliği yapmıştır. Memurin Muhakemat Heyeti Başkanlığı da yapmıştır. Evli ve beş çocuk babasıdır. 22 Nisan 1926 tarihinde vefat etmiştir.

Avanos’un altyapısına ciddi katkıları olduğu bilinmektedir.

İbrahim TURAN

1896 Yılında Hacıbektaş’da doğmuştur. Zabit Mektebi mezunudur. Evli ve beş çocuk babası olan Turan bir süre çiftçilik yapmıştır.

İbrahim Turan, 1926 ila 1942 yılları arasında Hacıbektaş Belediye Başkanlığı yapmıştır. VII. Dönem Kırşehir Milletvekili olarak görev yapmıştır. 17.05.1964 68 yaşında tarihinde vefat etmiştir. Hacıbektaş İlçesinde adını taşıyan İbrahim Turan Parkı bulunmaktadır.

Osman BÖLÜKBAŞI

1913 yılında O yıllarda Mucur, Kırşehir'e bağlı olan daha sonra Hacıbektaş ilçesine bağlanan Hasanlar köyünde doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'daki Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde yaptı. Buradan 1937 yılında mezun oldu. 1938 yılında Türkiye'ye dönerek Kandilli Rasathanesi'nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı. 1946 yılında Demokrat Parti'ye girdi ve parti genel müfettişliğine atandı.

Temmuz 1948'de Millet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1950 Türkiye genel seçimlerinde Millet Partisi'nin tek milletvekili olarak Kırşehir'den TBMM'ye girdi. Partisi, 1953 yılında kapatıldı. Bunun üzerine Şubat 1954'te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile birlikte Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığına seçildi.

1954 genel seçimlerinde bu ilin neredeyse bütün oylarını alarak yeniden Kırşehir milletvekili seçildi. Ekim 1957 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyetçi Millet Partisi'nden seçilen 4 milletvekilinin arasında yer aldı. Arkadaşlarıyla beraber kurduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ise 1969 yılında Milliyetçi Hareket Partisi adını aldı. 9 Eylül 1973 tarihinde de, 1961 yılından beri seçildiği Ankara milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekildi. 6 Şubat 2002 tarihinde Ankara'da vefat etti.

Tahir TAŞER

1913 Yılında Avanos’ta dünyaya gelmiştir. Baba adı Hüseyin Hikmet, anne adı Zekiye. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Ürgüp Maliye Tahsil Müfettiş adayı, Kayseri Mahkemesi Hâkim adayı, Sorgun Hâkimi, Akçakoca Cumhuriyet Savcı Yardımcısı, Kastamonu Ağır Ceza Üye Yardımcısı, Yozgat Cumhuriyet Savcı Yardımcısı, Ürgüp Ceza Hâkimi, Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi, Urfa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapmıştır.

Tahir Taşer, CMP’den X. Dönem (02.05.1954 - 01.11.1957) Kırşehir Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katılmıştır. 30 Aralık 1964’te hayatını kaybeden Taşer Evli, 5 çocuk babasıydı.

Yusuf Ziya SOMER

1881 yılında Avanos ‘ta dünyaya gelmiştir. Baba adı Şevki, anne adı Sıdıka. Askerî Tıbbiyeyi bitirdikten sonra Paris’te ihtisas yaptıktan sonra Dâhiliye ve Çocuk Hastalıkları Mütehassısı – Üsera Müfettişliği Heyeti Sıhhiye Reisi, Merkez Kumandanlığı Baştabibi, Tıbbiye-i Askeriye Müdürü, Millî Müdafaa Vekâleti Sıhhiye Dairesi 4. Şube Müdürü, Leyli Tıp Talebe Yurdu Müdürü, İzmir Çocuk Yuvası Müdürü ve Baştabibi, İstanbul Darülaceze Baştabibi olarak görev yapmıştır.

Dr. Yusuf Ziya Somer, VI. Dönem (26.03.1939-08.03.1943) Kırşehir Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katılmıştır. 11 Haziran 1940’ta hayatını kaybeden Somer Evli, 2 Çocuk babasıydı.

Nevşehir il olmadan bazı hemşerilerimizin Niğde ilinden bazılarının Kayseri ilinden milletvekili seçildiği de bilinmektedir.