Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde, Alman Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, Fransa Büyükelçiliği ve Finlandiya Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen ve binlerce çocuğu kitapların büyülü dünyasıyla buluşturan IV. Kapadokya Uluslararası Çocuk Kitapları Festivali başladı. 8-10 Mayıs 2025 tarihleri arasında Ürgüp Fabrika Yerleşkemizde sürecek festival, bölgedeki çocuklara kitap sevgisini aşılamayı ve onların kültürel gelişimine katkı sağlayacak.
Bu yıl “Sayfaları Çevir, Dünyaları Keşfet” temasıyla düzenlenen festival; çocuk kitabı yazarları, çizerler, akademisyenler, düşünürler ve sanatçıları Kapadokya’da buluşturdu Çocuklar; festival kapsamında yazarlarla ve çizerlerle tanışma, kitapların oluşum hikâyelerini dinleme ve interaktif etkinliklere katılma fırsatı yakaladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk:
Kapadokya Üniversite (KÜN) olarak ulusal ve uluslararası faaliyetlere destek vermekten gurur duyduğumuzu belirten Öztürk, Çocuk Kitapları Festivali’nin “uluslararası” vasfını kazanan önemli etkinliklerinden biri olduğunu vurguladı. Çocukların her şeyin en güzeline layık olduğunu ifade eden Öztürk, “Onlar için yapabileceğimiz güzel şeylerden birisi de onları kitaplarla tanıştırmak, onların hayal dünyalarını genişletmek, bakış açılarını geliştirmek, onların kurdukları hayalleri süslemek, belki hayallerine yeni kapılar, yeni hayaller eklemektir. IV. Kapadokya Uluslararası Çocuk Kitapları Festivali'nin de bu çerçevede katkılar sunacağı apaçıktır.” dedi.
Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap:
Konuşmasına festivale katkıda bulunan tüm paydaşlara desteklerinden ötürü teşekkürlerini ifade ederek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap Yalap, çocukların hayal dünyalarını geliştiren, onların yaratıcılıklarını besleyen, eleştirel düşünmelerine olanak sağlayan kitapların ve yazarların etrafında bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yalap, “Çocuk kitapları yalnızca birer hikâye değil, farklı kültürleri tanımanın, empati kurmanın, dünyayı ve kendimizi keşfetmenin en güçlü yollarından birisidir. Festivalimizin ve çocuklarımızın kitaplara ve okumaya olan ilgisini artıracağına, yeni ufuklar açacağına ve kültürlerarası diyaloğa katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Hep birlikte daha aydınlık, daha umut dolu bir gelecek için okumaktan, üretmekten ve paylaşmaktan vazgeçmeyelim. Festivalimizin başarılı ve verimli geçmesini diliyorum.” sözlerini sonlandırdı.
Alman Enstitüsü İzmir Müdürü Dr. Anne Schönhagen:
Alman Kültür Merkezi olarak festivalde bulunmaktan duydukları mutluluğu ifade eden Dr. Anne Schönhagen, katılımcılara Kinder Çocuk Üniversitesi projesi hakkında yürütülen çalışmaları aktardı. Schönhagen; “Kinder Çocuk Üniversitesi projemiz, çocukların gelişimi ve meraklarını artırmak için son derece önemli bir proje. Aynı zamanda bugün Gundi Herget tarafından verilecek ‘Peynir Ay’a Yolculuk – Hikâye Okuma ve Roket Yapımı’ atölyemizi de tanıtmaktan mutluluk duyuyorum. Sonrasında çocuklarımızı yaratıcı hikâye atölyesine de bekliyoruz. Bu imkânı bize tanıdığınız için çok teşekkür ederim ve herkese muhteşem bir gün dilerim.” dedi.
Fransız Enstitüsü Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Fabien Flori
Barış temasının önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Fransız Enstitüsü Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Fabien Flori, Hacettepe Üniversitesinde katıldığı bir etkinlik hakkında, “Bu hafta içi Hacettepe Üniversitesinde katıldığım bir etkinlikte üniversite öğrencileri ve Fransız artistler bir çocuk resmi yaptılar. Resimde çocuk annesine sarılarak yere uzanmış ve parmağıyla gökyüzünü gösteriyordu. Burada öğrenci ve sanatçılar tarafından verilen mesaj şuydu, ne zaman güvende olduğumuzu ve korunduğumuzu hissettiğimizde dünyayı farklı bir şekilde keşfetmeyi düşünürüz çünkü problemleri unutup merak içinde oluruz” dedi. Festival için iş birliği yapmaktan ve davet edilmekten duyduğu memnuniyeti vurgulayan Flori, festivalin beşincisinde bir araya gelmek istediklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Sanat ve bilim atölyeleri, yaratıcı okuma etkinlikleri ve uygulamalı çalışmalardan oluşan program, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra, demokratik bilinç ve barış kültürünü de aşılıyor. Festival, özellikle kitaba erişim imkânı kısıtlı çocuklar için önemli bir fırsat sundu.
Üniversitemizin öncülüğünde, bölgedeki kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin desteğiyle hayata geçen festival, daha önce 2019, 2022 ve 2023 yıllarında da büyük ilgi görmüştü. Bu yıl da yoğun katılımla devam eden etkinlik, Kapadokya bölgesinde kültürel ve eğitsel yaşamın gelişimine katkı sunuyor.
Festival, 10 Mayıs 2025 tarihine kadar tüm çocuklara, ailelere ve kitapseverlere açık olarak devam edecek.