Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Ev Sahipliğinde “3rd International Environmental Humanities Conference” (3. Uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansı) Gerçekleştirildi.

Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi ev sahipliğinde ve Beşeri Bilimler Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “3rd International Environmental Humanities Conference” (3. Uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansı), çoğunluğu uluslararası olmak üzere geniş bir coğrafyadan gelen katılımcı kitlesinin yoğun ilgisiyle Mustafapaşa Yerleşkesi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Bu yılki teması “Ecocriticisms in the 21st Century” (21. Yüzyılda Ekoeleştiriler) olarak belirlenen konferans, ekoeleştiri şemsiyesi altındaki en güncel teorik yaklaşımlara ve yenilikçi araştırmalara odaklanarak, ekoeleştirinin farklı yönlerini tartışmaya açmayı amaçladı. Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann ile Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Akıllı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan üç günlük konferans, katılımcılarına hem zengin içerik hem de geniş akademik kapsam sunan programıyla dikkat çekti.

Konferans için, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden bildirili ve bildirisiz olarak konferansa katılan yirmi bir araştırmacı ve akademisyenin yanı sıra ABD, Güney Afrika, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Macaristan, Slovenya, Güney Kore, Hindistan, Uruguay ve Şili gibi ülkelerden uluslararası katılımcılarla birlikte, toplamda on altı farklı ülkeden altmış dört kişilik bir katılımcı kitlesi üniversitemizde buluştu. Konferansın bu yılki davetli konuşmacıları, University of North Carolina’dan Prof. Dr. Serenella Iovino ve University of Klagenfurt’tan Doç. Dr. Alexa Weik von Mossner oldu. Konferansta bildiri olarak sunulan özgün araştırma ve çalışmalara ek olarak ekoloji odaklı bir dijital sanat enstalasyonu da yer aldı. Konferansın son gününde yönetmen ve senarist Deniz Tortum’un Ekoloji temalı iki kısa filminin (Floodplain ve Our Ark) gösterimi ve yönetmenle yapılan bir söyleşi de gerçekleştirildi.

Türkiye’de Çevreci Beşeri Bilimler alanında geleneksel olarak düzenlenen tek tematik konferans olması özelliğiyle öne çıkan ve bu bağlamda artık üniversitemiz ile özdeşleşen Uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansları serisinin dördüncüsünün 2026 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.