Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin, bilimsel ve akademik çalışmaları istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Bu başarı, Türk üniversitelerinin 2014 yılı sıralamasında da tescillendi ve 2007’de kurulan üniversiteler arasında Üniversitemiz 1’inci olurken, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 11. sırada yer aldı.

Söz konusu sıralama, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından yapılıyor.

URAP, üniversiteleri derecelendirirken şu ölçütleri kullanıyor: ISI veritabanına giren toplam yayın sayısı, atıf sayısı, Google Scholar tarama sonucu, lisansüstü öğrenci sayısı ve öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, makalelerin yayımlandığı dergilerin popülaritesi, araştırmacıların farklı kurumlarla yaptıkları ortak çalışmalar vb.

Bu parametreler göz önüne alınarak yapılan çalışmaya göre, Üniversitemiz 2014 yılında, 2000 yılından sonra kurulan 51 üniversite içinde 11’inci sıraya ve 2007’de kurulan devlet üniversiteleri genel sıralamasında ise 1’inci sıraya yükseldi.  

2014 yılı üniversiteler sıralamasını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç şunları söyledi: "Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi son yıllarda bilimsel ve akademik çalışmalar açısından istikrarlı bir şekilde mesafe almıştır. Stratejik planımızda ön görüldüğü gibi devlet üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alma hedefimize ulaşmış bulunmaktayız. Üniversitemiz akademisyenlerine verdiğimiz maddi destek, uygun çalışma şartları ve bilimsel altyapının hızla geliştirilmesine verdiğimiz önem bu başarıyı getirmiştir. Bundan sonrasında da bilime olan desteğimiz artarak devam edecektir. Hedefimiz dünya üniversiteleri sıralamasında da ilklerde yer alabilmektir. Bu başarıda emeği olan bütün öğretim elemanlarına içtenlikle teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim."

2007 Yılında Kurulan 27 Devlet Üniversitesinin URAP Sıralaması;

  1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  2. Sinop Üniversitesi
  3. Bitlis Eren Üniversitesi
  4. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  5. Batman Üniversitesi
  6. Çankırı Üniversitesi
  7. Karabük Üniversitesi
  8. Bartın Üniversitesi
  9. Bingöl Üniversitesi
  10. Ordu Üniversitesi
  11. Gümüşhane Üniversitesi
  12. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi
  13. Tunceli Üniversitesi
  14. Yalova Üniversitesi
  15. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  16. Siirt Üniversitesi
  17. Şırnak Üniversitesi
  18. Hakkari Üniversitesi
  19. Artvin Çoruh Üniversitesi
  20. Muş Alparslan Üniversitesi
  21. Bayburt Üniversitesi
  22. Kırklareli Üniversitesi
  23. Iğdır Üniversitesi
  24. Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  25. Ardahan Üniversitesi
  26. Bilecik Üniversitesi
  27. Mardin Üniversitesi