Nevşehir de her yörede olduğu gibi giysiler ev, sokak, ziyaret giysileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümde Nevşehir ve Kapadokya bölgesinde yaşamış Müslüman Türk aileleri ile geçmiş dönem rumlara ait kıyafetleri "farklı zaman ve mekanlarda insan manzaraları ile birlikte" sizler için derledik.

Kadın Giyimleri: Başta; el işlemeli ,oyalı yemeni veya tülbent bulunur. Bir kısım kadınlar maddi imkanlarına göre şal - ipekli - basma - pazen vesaire gibi kumaşlardan mamul, göğsü kapalı, parmak yakalı, kolları uzun ve tasmalı düz veya rübalı uzun entari giyerler, bellerine şal veya dokuma kuşak bağlarlardı.

     Genç ve ihtiyarlar başlarına yazma yemeni, yazma başörtü ve dölbent (tülbent) örterler ve bunları sallayıp, başları üzerine atarak uçları aşağı sarkardı. Kışın üzerine boy hırkaları, ayaklarına iskarpin mes giyerlerdi.

     Gençler, başlarına (tepelik) tãbir ettikleri kadife veya ipekli kumaşdan mamul fes şeklindeki hotoz gibi (altın veya eski gümüş paralar) ve her nevi tezyinat ile süslü başlık giyerlerdi. Köylü kadınları servetine göre her nevi kumaştan mamul üç parçalı entari başlarına yazma yemeni yapık (bürgü) tabir ettikleri beyaz tülbent örterlerdi.

     Bunlarda da başlarına tepelik fes koymak adeti vardı.

Köylüler

     Yaz mevsiminde üç etek entari üzerine yerli bezden mamul beyaz (Ak) tabir ettikleri cekete uygun bir elbise kışın ise şalvar, genellikle yerli mamulattan pamuklu mintan ve aba giyerlerdi. İhtiyarları başlarına fes üzerine yeşil-beyaz sarık, gençleri fes veya keçekülah üzerine abãni veya yazma yemeni, yapık sararlardı. 

İlmiye Sınıfı

Elfi şalvar - şal kuşak - önü açık kavuşturma mintan giyer, cebe cebe Fes üzerine beyaz yeşil sarık sararlardı.

Esnaf Çırakları

Esnaf çırakları: Esnaf çırakları ile yoksul halk yerli bezden mamul şalvar, bir kısmı don üzerine Aydın bezinden mamul gömlek giyer, başlarındaki keçekülah üzerine "yapık" tabir ettikleri yazma yemen sararlar.

Şalvar(Dimi): Genellikle koyu renk zemin üzerinde küçük çiçekli ve motifli basmalardan yapılır. Çoğunlukla yine koyu renkte kahve renklere uyumlu çift renk kullanılarak hazırlanmış dimilerin belleri uçkurlu veya lastiklidir.Son zamanlarda geleneksel bu tip kıyafetler yerini pardüse ile başörtüsüne bırakmıştır.

Erkek Giyimleri: Eskiyen geleneksel kıyafetler içinde altta tek tip şalvar, belde uçkur ve lastikli içten yanlara doğru cepli üzerine kuşak sarılmıştır. Üstte yakasız , uzun kollu göynek giyerlerken günümüzde modern tipte diyebileceğimiz üstte gömlek,ceket ile altta pantolon tercih edilir.

Yunanistana anadoludan mübadele yolu ile göç ettirilmiş rumlarda, burdaki kültürleri arıyorlar, bunun için site falan kurmuşlar hatta, bu sitelerinde Kapadokya bölgesi kadın kıyafetleri hakkında bir bir yazı paylaşmışlar, burda yaşayan kadınların giysileri hakkında bilgi veriyorlar ve fotoğraflarla göstermişler.

İşte bu rumların yerleşim yerlerinde ki fotoğraflar, içlerinde Nevşehir yöresine ait fotoğraflarda var.  Zaten bölge kültürel anlamda birbirine yakın, bu geçmiştede böyleydi. Kültürel yansımalarla birlikte Elbiseler bizim eski kadınlarımızın giysileri ile de örtüşüyor.Fotoğrafların bazılarının türk kadınlarına ait olma ihtimali de var.

Eski zamanlarda bölgemiz insanlarının kıyafetleri hakkında bilgi edinmek isteyen okuyucularımız için bu fotoğrafları paylaşıyoruz. 

İşte bu bölgede yaşamış Nevşehir ve Kapadokya'dan dünden bugüne kıyafetleri ile insan manzaraları;

Foto Arşivler:  Nevşehir tarihi fotoğrafları (kent belleği) & FİB Haber