Nevşehir Devlet Hastanesinde 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısı ile farkındalık çalışmalarına destek vermek amacıyla etkinlik düzenlendi.

Başhekim yardımcısı Uzm. Dr. M. Zübeyir Köse ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Burcu Gizem Teber koordinatörlüğünde hastane çocuk bölümünde düzenlenen etkinlikte, hem down sendorumuna dikkat çekmek hem de farkındalık oluşturmak için vatandaşlarımız bilgilendirirdi.

Uzm. Dr. Burcu Gizem Teber konuşmasında : “Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bulunan kromozom sayısının 47 olmasından kaynaklanır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık 6 milyon Down Sendromlu birey yaşamaktadır. Birleşmiş Milletler, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart'ı “Dünya Down Sendromu Günü” olarak tanımıştır ve her yıl 21 Mart’ta Down Sendromu konusunda toplumda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Down sendromu bir tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil bir farklılıktır. Down sendromlu bireylerimizin hem eğitimi hem de toplumla bütünleşmesi için sevgi temelli bir yaklaşımla onların yanında yer almalı ve toplulumuzun doğal bir parçası olarak kabul etmeliyiz.

Bu farklılığa sahip olan bireylerin zamanında ve doğru bir eğitimle ne kadar başarılı olabildiğini gösteren birçok örnek var. toplum olarak Down sendromlu bireylerimizin hem farkında hemde yanında olmalıyız. Birleşmiş Milletler’in, 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardında ise, Down Sendromunda normalde 2 adet olması gereken 21. kromozomun 3 adet olması nedeniyle 21 ve 3 rakamının bu sorunda taşıdığı anlam yatmakta ve 21 Mart tarihini Down Sendromu için özel kılmaktadır” dedi.