Nevşehir'in dünden bugüne siyasi tarih sayfalarında yer alan şimdiye kadar görev yapmış milletvekilleri isimlerini saydığımızda bazı isimlerin esamesinin bile okunmadığı gibi, kim olduklarını dahi bilmediğinizi duyar gibiyim. 

Kimler geldi kimler geçti....

O TBMM koltuklarından şimdiye kadar kimler geldi kimler geçti. Öyleki, bazıları belkide hayalinde dahi görmeyecekleri o makamların ardından ne seçildiği partisine nede sorumluluk alanı şehrine bir çivi dahi çakmaksızın, beklentilerin çok uzağında hayal kırıklığı ile geldikleri gibi gittiler. Sadece fotoğraflarda boy gösteren bu niyet ve sorumsuzlukta olanları da maalesef gözlerimiz gördü. Dolayısıyla Milletvekili olmayı arzulamak istemek büyük bir özgüven ve sorumluluk isteyen ve bir o kadarda VEBAL İŞİ...

Ya tarih yazacaksınız yada tarihin tozlu sayfalarında unutulacaksınız....

Yeni seçilen 28. Dönem Nevşehir Milletvekillerimize önce görevlerinin hayırlı olmasını diliyor ve isimlerinizin altın harflerle Nevşehir tarihine geçmesini, hemşehrilerinizden Allah razı olsun çok güzel hizmetlere vesile oldunuz diye yad edilmek istiyorsanız o zaman size çok önemli önerilerimiz olacak.

Tabi eğer nasılsa seçildim, vekillik ünvanını da kazandım, nimetlerinden de yararlanıyorum bundan sonra nerde akşam orda sabah diyerek halkın sorunlarını kendinize dert edinmeyecekseniz o zaman bu yazıyı okumanızın kimseye bir faydası olmayacak...

Nevşehir'de bazı vekiller gibi geldiğin gibi gitmek istemiyorsan bu önerilerimize dikkat vermelisin.

Nevşehir Milletvekillerinden ne bekliyor?

ÖNCELİKLE; 

"Sabırlı, Samimi, Adaletli, Ulaşılabilir, Tutarlı, Sözüne Sadık, Şeffaf, İdealist, Çözüm odaklı, Tuttuğunu koparan..."

Unutmadan birbirinizi sevmiyebilirsiniz, hoşlanmayabilirsiniz ama Nevşehir'i seviyorsanız birlik ve beraberlik içinde hareket edilmeli.

ANKARA’YA YERLEŞMEYİN

Peki, ne yapmalı vekiller? Ne yapmalı da görevlerini işlevsel yapmış olsunlar?

En temel yapılması gerekenleri buraya almak isterim.

Bir: Ankara’ya tamamen yerleşmeyin: Uzun yıllar gazeteciyim. Vekillik görevi bittikten sonra Ankara’dan dönmeyen çok vekil bilirim. Oysa vekil ait olduğu yere geri dönebilecek aidiyeti görev süresince koruyabilmeli. Elbette Ankara’da kalacak evleri olabilir. Ama Nevşehirden ailece topyekün taşınmalar doğru olmaz. 

BİR DANIŞMANINIZ NEVŞEHİRLİ OLSUN

İki- Bir danışmanınız Nevşehir'i bilen medya ile ilişki alabilen bir isim olsun:

Elbette bir danışmanınız Ankara’yı bilen, Meclis çalışmalarını bilen orada çalışmış bir bürokrat olsun ama bir diğeri Nevşehir’de kalmalı ve burada siyaseti, kenti ve medyayı bilen ilişki alabilen bir isim olmalı.

KÜRSÜ KULLANIN, BİRLİK OLUN

Üç- Kürsü kullanın: Meclis’e giden vekillerimizden isteğimiz kürsüyü bolca kullanmaları. Vatandaşın isteklerini o kürsüden duyurmaları.

Dört- Söz konusu Nevşehir ise birlik olun: Elbette 2 farklı partiden 3 milletvekilimiz var. Elbette aynı dünya görüşüne sahip olmayabilirsiniz ama ortak bir noktaları var: Nevşehir… Söz konusu Nevşehir olduğunda biz onlardan birlik ve beraberlik içinde davranabilmelerini bekliyoruz.

VATANDAŞI DİNLEYİN ÇALIŞMALARINIZI ANLATIN

Beş- Sahada olun, vatandaşı dinleyin, bağınızı kopartmayın: milletvekilleri haftanın 3 günü Meclis çalışmalarına katılacak. Hadi bir günü de geliş gidiş gibi düşünün. Benim beklentim haftanın 3 günü dolu dolu Nevşehir’de olmanız, sahada olun. Vatandaş ile olan bağınızı kesinlikle kopartmayın.

Altı: Çalışmalarınızı görünür kılın: Bu son beklenti daha çok medya için. Çünkü “Medya beni anlatmıyor, beni görmezden geliyor” diyen vekillerden çok çekiyoruz. Oysa çalışmalarını görünür kılmak vekillerin ve ekibinin işi… Bu yüzden medya ile ilişkilerinizi de sıcak tutun. 

***

En temel beklentilerimiz, yapılması gerekenler böyle…

Gelin şimdi de spesifik konularda daha çok beklentilerimizi Nevşehir için dillendirelim...

İŞTE NEVŞEHİR'İN SORUNLARI!

Doğrusunu söylemek gerekirse, bu süreçte kolay bir dönem beklemiyor vekillerimizi. Önlerinde kısa orta ve uzun vadelerde çözüme kavuşmayı bekleyen oldukça kabarık bir yapılacak işler dosyası bulunuyor. Turizm, Tarım, Sanayi, Ulaşım, Eğitim, Yaşam, Spor konularında çözüm bekleyen bir çırpıda dile getireceğimiz şehrimizin sorunları ve önerilerimizi şu şekilde derledik.

ACIGÖL YOLU: Nevşehir-Aksaray yolu acilen tamamlanmalı. Ayrıca, Kapadokya'nın merkezi Nevşehir'i çevre illere bağlayan diğer yolların sağlıklı bir şekilde gözden geçirilerek yenilenmesi.

ÇEVRE YOLU: Nevşehir yeni çevre yolunun biran önce hayata geçirilmesi. Bu sayde şehir içi trafik sorununa kesin çözüm olacağı gibi ağır vasıtalarında kent merkezine girmelerinin önü kesilecektir. Nevşehir trafiğide rahatlayacaktır.

KÜLLİYE: Nevşehir'de artık yılan hikayesine dönen Külliye'nin tamamlanması için gerekli destek ve çalışmaların yapılması. Göre yolundaki külliye şehre yeni hayat verecek önemde. Burasını mesire alan ve şehre hayat veren bir mekan halinde acilen kazandırılmalı, 

HIZLI TREN: Kapadokya'nın merkezi Nevşehir ile Antalya arasında 

1-Kapadokya turizminde yaşadığımız, sık sık karşı karşıya geldiğimiz sorunlardan biri de SİT alanları sorunu. Bölgemizde SİT sorunu nedeniyle başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere, sıradan vatandaşımız bile sorunlar yaşıyor. Yeni Milletvekillerinin çalışmalarıyla birlikte Kültür ve turizm bakanlığının bu soruna artık bir neşter vurmasını bekliyoruz.

2-Kapadokya Alan Başkanlığı'nın işlevsel görev ve sorumlulukları yeniden gözden geçilmeli turizmcilere fayda sağlayacak çalışmalar yapılmasının önü açılmalıdır.

3- Kapadokya Havalimanı uçuşları çeşitlendirilmeli ve artırılmalı: Bölgemize hitap edebilecek bir havalimanına sahibiz. Havalimanımız gerekli donanımlar sağlandığı durumda tüm bölgeye hitap eden ve edebilecek olan bir havalimanı. Ancak henüz İstanbul – Nevşehir arası tarifeli uçak seferlerinin dışında başka bir sefer düzenlenemiyor. Türkiye’nin turizmde gözbebeği olan Antalya’ya gelen turistin sadece % 10 luk bölümünün bölgeye çekilebilmesi adına havayolu ulaşımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle başta Nevşehir- Antalya, Antalya – Nevşehir arası tarifeli uçak seferlerinin düzenlenmesi, Ülkemizin diğer turistik yörelerine direkt uçak seferlerinin düzenlenmesi hem bölgemiz adına hem de seferlerin düzenleneceği turizm yörelerimiz adına oldukça faydalı olacaktır. Öte yandan yurt dışı seferlerine açılabilmesi için havalimanımızın genişletilmesi, Apronun genişletilmesi daha yararlı olacaktır.


4-Bölgemiz Turizm konusunda dikkat çeken önemli bir diğer konuda yıllardır yine dile getirdiğimiz gibi Ören yeri gelirlerinin bölgede kalması. Yıllar önce kültür ve turizm bakanlığının elimizden aldığı hakkın yeniden devredilmesini istiyoruz. Ören yeri bulunan yerel yönetimlerimize gayet küçük paylar vererek bu turistik yörelerin korunması, alt ve üst yapı hizmetlerinin verilmesi, temizliğinin sağlanması bir hayli güç.

5-Kapadokya'nın tanıtımı ve değerlerinin korunarak coğrafi işaretlerin alınmasına katkıda bulunmak.

6-Nevşehir il genelinde bulunan tarihi yapıların ev, konak, hamam, cami ve çeşmelerin tadilat onarım bakım ve restorasyon çalışmalarının yapılması.


Tarım : Ülkemizde son zamanlarda yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanmalar ne yazık ki çiftçiyi de kara kara düşündürür bir hale geldi. Zira girdi fiyatlarına yapılan zamlar karşısında yeni ekim döneminde çiftçinin tarlasına ürün ekmesi bir hayli güç. Bu konuda ilgili bakanlığımızın özellikle gübreye, tarım ilaçlarına ve benzeri girdilere fırsatçılık yapıp zam üstüne zam yapanların çok ciddi bir şekilde denetlenmesini, fırsatçılara göz açtırılmamasını bekliyoruz.
Tarım bölgemizde çok önemli bir istihdam kapısı. Bu nedenle çiftçilerimizin üretim yapması demek bölgemizde iş istihdamının da artması anlamına geliyor. Konuya bu şekilde baktığımızda geçtiğimiz yıllarda patates ekili arazilerde rastlanan patates siğili hastalığının ne yazık ki patates üretimine ciddi oranda sekte vurduğunu görmek mümkün. Bölgemizde alternatif ürün çeşitliliği son yıllarda artırılıyor. Tüm yörelimizde olduğu gibi Nevşehir ve yöresindeki çiftçinin de desteklenmesi büyük önem arz ediyor.

Teşvik demişken; devletimizin çiftçiye verdiği teşviğin tam anlamıyla üreticiye yapıldığını düşünmüyorum. Zira hiçbir tarımsal üretimde bulunmamasına karşın sırf tarım arazisi olduğu için teşvik alan ile üretim yapıp, istihdam sağlayan çiftçinin ayırt edilmesi de büyük önem taşıyor. Yani üretene, istihdam sağlayan çiftçiye teşvik verilmeli. Devlet teşviklerinin yapısı yeniden düzenlenmeli.

Bölgemiz üzüm üreticiliği konusunda da ülkemizin önde gelen illerinden birisiydi yakın zamana kadar. Ancak yaş üzümün para etmemesi, ederi kadar alıcı bulamaması gibi nedenlerle ne yazık ki yaş üzüm üretimi yeterince değerlendirilemiyor. Bölge bağcılığın desteklenmesini istiyor. 
 

Ticaret : Nevşehir’imizde iki ayrı organize sanayi bölgesi bulunuyor. Nevşehir organize sanayi bölgemizde 100’e yakın, ciddi ve devasa işletmelerimiz ve sanayicilerimiz faaliyet gösteriyor. Ancak Acıgöl ilçemizde bulunan organize sanayi bölgemiz maalesef yeterince ilgi gösterilmediği ortada. Bu organize sanayi bölgemizin de tam randımanla faaliyet göstermesi Nevşehir ekonomisine çok önemli katkı sağlayacaktır. Devletimizin bu konuda sanayicimize teşvik edici girişimlerde bulunmasını bekliyor.
Oto galericilikte ülkemizin bir zamanlar bir numarası olan Nevşehir’de bu sektörde yaşanan sıkıntıların da önemle ele alınması Nevşehir’in ekonomik geleceği açısından son derece önemli.
Nevşehir’de işçi istihdam edilen fabrika ne yazık ki oldukça az. Bims ve  Un fabrikalarının dışında toplu olarak iş istihdamı sağlayan önemli bir istihdam alanı yok. Bu konuda iş istihdamı sağlanabilecek yeni iş alanlarının açılması da bölgemiz, yöremiz ve Şehrimiz için önem taşıyor.  

Tabi bu yukarıda bahsedilen konular Nevşehir'imizin gelişimi için olmassa olmazları: "Turizm, Tarım ve Ticaret " bu başlıklar dılında ilimizin hala hazırda çözüme kavuşmayı bekleyen sorunları da yok değil. Tekrar üzerinden geçmemiz gerekirse;

-Trafik

-Çevre Yolu: Artık mevcut çevre yolu artık şehir yerleşim içerisnde kaldı. İvedi şekilde bir Çevre yolu kurulmalı. Bu şekilde ağır vasıtaların şehre girişleri engellenmeli

-Nevşehir'de NEVÜ ve Kapadokya olmak üzere 2 Üniversitemiz var ama hala hazırda Şehre katkıları ne kadar yeterli? İlimizdeki üniversiteleri öğrenciler açısından cezbedebilmek adına neler yapılması gerektiği hususlarında da kafa yarulmalı...

-Yeşil alanları ve tarihi değerlerin korunması ve çevre temizliği bilinci?

- Madde bağımlılığı hususunda Sadece Nevşehir Emniyet Müdürlüğü ve Nevşehir İl Jandarma Komutanlığının şahsi girişimleri ve çalışmaları dışında diğer kurumlar ne kadar aktifler?

-Sportif başarıların kalıcı ve devamlılığı adına altyapı ve yeni stad yapımı ivedi bir şekilde göz önüne alınmalı

2023 vizyonu ve Yeni Türkiye Yüzyılı için birlik olmalıyız! 

Nevşehir Şehrimizi daha ileriye taşıyabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde olmamız çok önemli...Sanayicisi, Turizmcisi, Madencisi, Tarım ve Hayvancısı tüm iş insanlarıyla ve bütün iş kollarıyla seçilmişleri atanmışları STK larıyla 2023 Vizyon Şehir NEVŞEHİR için şimdiden kolları sıvamamız gerekiyor...

-Nevşehir Acemi Birliğini,

-Nevşehir Hızlı Trenini

-Nevşehir Kapadokya Hava Limanı yurt dışı ve Antalya uçuşlarını

- Valilik ve Hasan Emmi Türbesi önünde Alt geçitleri

-Şehir içine Ağır vasıtalı araçların girmemesi için otoban çevre yolunun hizmete açılması,

- Şehir içine Üniversiteden-Osmanlı caddesi üzerinden OSB ye kadar ulaşacak bir raylı sistem kurulması,

ÖNCE BİRLİK VE BERABERLİK OLMAMIZ ÖNEMLİ

-Üniversitemize sahip çıkmalıyız...

-Takımımıza sahip çıkmalıyız...

-Tarihi ve Doğal Güzelliklerimizle Tüm Kapadokyamıza sahip çıkmalıyız...

Nevşehirimize sahip çıkmalıyız...

Basınımıza ve Siyasilerimize sahip çıkmalıyız...

Son olarak Nevşehir'in sesi ve sitesi www.fibhaber.com ailesi olarak 3 yeni vekilimizinde takipçisi olacağız. Kendilerine hayırlı ve bol hizmetle geçen bir dönem diliyoruz.