Nevşehir'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerin üzerinde seyretmesi nedeniyle toprak altından çıkan çiğdemler kendini göstermeye başladı.

Kar beklerken baharın müjdecisi çiğdemler çiçek açtı!

Şubat ayının ilk haftasını geride bırakmamıza rağmen Nevşehir il genelinde henüz beklenen kar yağmadı. Vatandaşlar, ne zaman karın yağacağını merak ederken, Nevşehir'in o köyünde çiğdemler çiçek açtı.

Baharın müjdecisi olan ve Mart ile Nisan aylarında çiçek açan çiğdemler, bu sene hava şartlarının mevsim koşulları üzerinde seyretmesiyle birlikte çiçek açtı. Vatandaşlar çiçeklerin hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle açtığını belirtti.

Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyünde çiğdemlerin çiçeğini görüp fotoğraf çeken Akpınar köyü Muhtarı Minnet Abdioğlu FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamada; "Baharın müjdecisi olan ve Mart ile Nisan aylarında çiçek açan çiğdemlerin, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Şubat ayı ile birlikte erken çiçek açmaya başladığını ifade etti.

Dünyada 85 doğal türü bulunan, Türkiye'de ise 72 türüne rastlanan çiğdem, halk inanışına göre "baharın müjdecisi" olarak biliniyor. 

İlk cemre ne zaman düşüyor?

İşte, 2024 cemre düşme tarihleri... İlkbahar başlangıcında hava, su ve toprağa düşen cemre Arapça anlam olarak da 'Ateş hali', 'Yanmış halde' ve 'Kor ateş' anlamlarına geliyor. 

Cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Öte yandan Ürgüp'e bağlı İltaş Köyü çakmaklı mevkinde de kardelenlerin çiçek açtığı belirtildi.

Kardelen Çiçeği; Anlamı “kara benzeyen süt çiçeği” olan, güzelliği kadar faydaları da dillere destan, kış mevsiminin zarif kızı.

Faydaları:
- Kardelen çiçeğinin otsu kısmı kalp kuvvetlendiricidir.
- Mideye iyi gelir.
- Adet söktürücü etki gösterir.
- Çiçeğin yumrusundan yapılan lapa çıbanları olgunlaştırmaya yarar.
- Toprağın altında kalan soğan kısmı yara ve iltihapların iyileştirilmesinde kullanılır.
- Yumrularından elde edilen galantamin son yıllarda kas uyarıcı olarak özellikle çocuk felci hastalığında kullanılmaya başlamıştır.

Çiğdem Çiçeği; Halk dilinde, çiğdem çiçeği anlamı, mahmurçiçeği anlamına gelmektedir. Yaylalarda açtıkları renklerle, yazın veya kışın geleceğinin habercisidir. Mor ve sarıçiğdemler yazın geldiğini, lila ve pembe renklerdeki çiğdemler ise, kışın geleceğini haber vermektedir.

Faydaları 
- Bilinen en önemli özelliği kabızlık sorununu ortadan kaldırır ve idrar söktürür.
- Gut rahatsızlığından kaynaklı ağrıların azalmasın da önemli rol oynar.
- Doğal ağrı kesici bir yapıya sahiptir. Romatizmâl hastalıklar için kullanılabilir.
- Zehirli olduğundan dolayı bilinçsiz şekilde kesinlikle kullanılmamalıdır