Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.
Nevşehir H. Avni İncekara Fen Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri, 2011-2014 yılları arasında 20 araştırma projesi ile Kayseri Bölge Finallerine katılmış olup; değerlendirmeler sonucunda: 2011 yılında 2 bölge birinciliği, 2012 yılında 2 bölge birinciliği, 1 Türkiye dördüncülüğü, 2014 yılında da 1 bölge üçüncülüğü olmak üzere toplamda 1 Türkiye Dördüncülüğü, 4 Bölge birinciliği ve 1 Bölge üçüncülüğü elde ettiler.
Bu güne kadar Tübitak Araştırma Projeleri yarışmalarında 20 öğretmen, 37 öğrenci görev aldı.
Tübitak Bilim Fuarları, temel ve ortaöğretimde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak Bakanlığımıza bağlı okullarda düzenlenen bilimsel faaliyetlerdir. Okullarda geliştirilen bu fuarlarla öğrencilerin; kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yapabilecekleri, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır.
4006 Tübitak Bilim Fuarı’nın bu yıl ikincisi açılacak olup; geçen yıl 7 öğretmen, 38 öğrencimizin katkısıyla 20 proje sergilenmiştir. Bu yıl ise 9 öğretmen ve 44 öğrenci çalışma yapmış olup 25 projenin fuarda sergilenmesi planlanmaktadır.
Ayrıca diğer ulusal ve uluslar arası proje yarışmalarında Uluslar arası Derece, Türkiye Birinciliği, Bölge Birincilikleri, İl Birincilikleri ile 4 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanılmıştır.