Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yapı güvenliğini artırmaya yönelik denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından, il genelinde faaliyet gösteren hazır beton firmalarına yönelik Piyasa Gözetim ve Denetimi (PGD) çalışması başlatıldı.
Sahadan Numune, Laboratuvarda Test
Denetimler kapsamında hazır beton üretimi yapan firmalardan numuneler alınarak İl Müdürlüğü laboratuvarına getiriliyor. Alınan numuneler üzerinde gerçekleştirilen “kırım” (basınç dayanımı) testleriyle betonun standartlara uygunluğu ölçülüyor. Bu testler, yapıların dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması açısından kritik önem taşıyor.
Amaç: Güvenli ve Dayanıklı Yapılar
Yapılan denetimlerle, inşaatlarda kullanılan betonun kalite standartlarına uygun olup olmadığı titizlikle inceleniyor. Yetkililer, özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde beton kalitesinin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, bu tür denetimlerin hem can hem mal güvenliği açısından vazgeçilmez olduğunu vurguluyor.
Standartlara Uymayanlara Yaptırım
PGD faaliyetleri kapsamında yapılan testlerde standartlara aykırı sonuçlar tespit edilmesi halinde ilgili firmalara gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor. Bu süreçle birlikte hem üretici firmaların kalite standartlarına uyması sağlanıyor hem de sektörde haksız rekabetin önüne geçiliyor.
Denetimler Sürecek
Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, yapı malzemelerine yönelik denetimlerin periyodik olarak devam edeceğini belirtti. Amaçlarının vatandaşların güvenli yapılarda yaşamını sürdürmesini sağlamak olduğunu ifade eden yetkililer, kalite standartlarından taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.
Gerçekleştirilen bu çalışmalar, Nevşehir’de yapı güvenliğinin artırılması ve daha sağlam yapılaşmanın sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.








