İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü 2021-2023 İl Sanayi ve Teknoloji Çalışma Planında yer alan amaç ve hedefler doğrultusunda ve 2021’Aralık ayında gerçekleştirilen “Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK)” Toplantısında alınan Karar gereğince, 29 Mart 2022 tarihinde ilimizde ihracat yapan ve ihracat yapmayı planlayan firmalara yönelik “İhracat Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi.

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Yusuf ŞAHİN seminerin açılış konuşmasında; Nevşehir’de yaklaşık 80 firma tarafından ihracat yapıldığını, 2021 yılı sonu itibarıyla 95 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldığını ve bu verilerle Nevşehir’in 81 il arasında 53. Sırada yer aldığını, 2022 yılında da 100 milyon dolarlık ihracat rakamını geçmeyi amaçladıklarını belirterek firmalarımızın ihracata dayalı katma değeri yüksek ürün üretimi yapmaları gerektiğini ifade etti. Daha sonra İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Denetim Şube Müdürü Ramazan ULUIRMAK tarafından İl Müdürlüğünce İhracat ve İthalat üzerine yapılan çalışmalar, İhracatta günümüzde kullanılan ödeme şekilleri, teşvik edici olumlu pazarlama örnekleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca İl Müdürlüğü personeli Makine Mühendisi Salih TURGUT tarafından Sanayi Sicil Belgesi ve Sanayi Sicil Bilgi Sistemi, İhracat çalışmalarında kullanabilecek olan Trade Map, Lonca, TÜİK Sınıflama Sunucusu, TOBB Sanayi Veri Tabanı sistemleri tanıtımı, ihraç etme potansiyeline sahip ürünlere yönelik yurt dışı potansiyel alıcılara nasıl ulaşılabileceği ve üretimde kullanılan ithal hammaddelerin yurt içinden temini konuları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Daha sonra ise KOSGEB İl Müdürü Ali USTA ve Uzman Yardımcısı Samet YOZKATLI tarafından “KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı” hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Son olarak ta, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret Birimi Sorumlusu Safiye ERDEM tarafından Ticaret Bakanlığınca İhracata yönelik verilen teşvik ve destekler hakkında bilgilendirme yapılarak firmaların konuyla ilgili soru, görüş ve önerileri alınarak seminer sonlandırıldı.          

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü olarak, katılım ve katkılarından dolayı seminere katılan tüm firmalara ve KOSGEB İl Müdürlüğüne, ev sahipliği için de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına teşekkür ediyoruz.