Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi (TAKEP) kapsamında; İl Müdürlüğümüzce üreticilerimize dağıtımı yapılan 65 kg “Rhızobıum Ciceri” bakteri aşılamasının nohut yetiştiriciliği yapılan arazilerde uygulanmaya başlanıldığını söyledi.

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, “ Birim Alandan Daha Fazla Ürün” Dedi.

Günümüzde tarımsal üretimde birim alandan en yüksek faydanın elde edilebilmesi için kalite ve verimliliği etkileyen yöntemlerden birinin de “Rhızobıum Ciceri” bakteri aşılaması olduğunu, bu yöntem ile Baklagil bitkilerinin köklerinde bulunan nodoziteler toprağa azot bağlayarak azot fiksasyonu gerçekleştirir.

Bu fiksasyon kimyasal gübre kullanımına göre 4 kat daha fazladır. Bu durum topraktaki bitki besin maddelerini artırarak kendinden sonra yetişecek bitkiler için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Baklagil bitkilerinde bulunan bu nodozitelerin sayısını, rhızobıum bakterisi artırdığından ekimi yapılacak tohumlarında bakteri aşılamasının yapılması ile birim alandan daha fazla ürün alamanın hedeflendiğinin bildiren İl Müdürü Özgür Memiş, bakteri aşılamalarının Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personellerince çiftçilere uygulamalı olarak yerinde gösterilerek teknik bilgiler verilmektedir dedi.

Üretimin ve üreticinin yüzyılı