Son yıllarda sık sık gündeme getirdiğimiz Doğala köyündeki Doğala Han’ın yanı sıra ilçeye bağlı Til Köyünde yer alan Dolayhan’da aynı kaderi paylaşıyor. Selçuklular döneminde yapıldığı belirtilen ve yıllardır sahip çıkılamayan tarihi han tarihi bir taş yığını haline gelmiş durumda.  En son bugün tarihi hanı çevreleyen taşların bir bölümüde bakımsızlıktan dolayı yıkıldığı öğrenildi.

Tarihi ‘Dolayhanı’ yok olmayla karşı karşıya...

Derinkuyu’ya bağlı Til Köy’ünde bulunan Tarihi Dolayhan Selçuklular döneminde yapılmış, eskiden Konya’yı Kayseri’ye bağlayan kervan yolu üzerinde yer alıyor. 

Zaman zaman dönemin ilçe Kaymakamları tarafından yeniden turizme kazandırılması için çeşitli girişimlerde bulunulmuş olan Dolayhan’ın akıbeti ne yazık ki değişmemiş.  

Derinkuyu ilçesine bağlı Til Köyünde virane görüntüsüne rağmen içerisinde tarihi yazıtların da bulunduğu hanın içerisinde halen çeşitli Farsça ya da Arapça yazıtların belli belirsiz görülebildiği Dolayhan’ın varlığından yıllarca bir haber kalan yetkililerin tarihi han tamamen çöküp yok olmadan ne yapacakları ya da bir şeyler yapıp yapmayacakları merak konusu. 

...........

Kervansaray (DoIayhan): Derinkuyu’ya bağlı Til Köy’de bulunmaktadır. Selçuklular döneminde yapılmış olan han, eskiden Konya’yı Kayseri’ye bağlayan kervan yolu üzerinde yer alıyordu. Yeşilhisar yolu üzerinde 1263 yılında Selçuklular tarafından yaptırılmıştır. Bugün için bir kısmı yıkılmış durumdadır.

Bir tarih yok oluyor!


1956 Yılına ait tarihi handan görüntüler:

Kaynak:Ali Demirdöğen