Yeni düzenlemeyle birlikte uluslararası standartlara sahip olarak tasarlanan sürücü ehliyetlerinin değiştirme işlemi Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğünce devam ediyor. Ürgüp Belediyesinde Makam Şoförü olarak çalışan Erdal Avanos, 09/03/2016 tarihinde evraklarını tamamlayarak Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube yetkililerine teslim ettiğini, 2 gün gibi kısa bir sürede yeni ehliyetinin basılarak tarafına posta ile ulaştırıldığını belirtti. Avanos, daha önceden zaman zaman yurt dışına çıktığında Uluslararası Ehliyet Belgesi için hem zaman harcadığını hem de harç yatırması gerektiğini artık yeni ehliyetle uluslararası geçerlilikte bir ehliyete sahip olduğu için mutlu olduğunu belirtti. Yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirten Erdal Avanos, ehliyet işlemlerini iki gün gibi kısa bir sürede tamamlayan Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeline teşekkür ettiğini kaydetti. Emniyet yetkilileri yaptığı açıklamada,, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlandığına dikkat çekerek, bu kapsamda mevcut sürücü belgelerinin 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirileceğini belirtti.Yeni tip sürücü belgelerinin uluslararası standartlara sahip olduğu için dünyada 84 ülkede geçerliliğe sahip olduğunu belirten yetkililer, “Avrupa Birliği Standartlarına uygun ID1 formatında ve Polikarbonat malzemeden üretilerek, trafik tescil kuruluşlarınca müracaatın alınmasının ardından vatandaşlarda bulunan eski tip sürücü belgeleri alınarak kendilerine 15 gün süre ile araç kullanmalarına imkan sağlayan geçici sertifika verilerek asıl sürücü belgeleri posta yoluyla adreslerine gönderilecektir. Vatandaşlarımız ehliyetlerini yenilemek veya yeni ehliyet çıkarmak için belirtilen evrakları tamamladığı takdirde kısa sürede İlçe emniyet Müdürlüğümüzce işlemleri tamamlanacaktır. İSTENEN BELGELER
Yeni sürücü belgeleri için şu belge ve işlemler istenmektedir.
1- Sürücü olur Sağlık Raporu ( Aile Hekiminden Alınan 01.01.2016 tarihinden itibaren geçerli olan Sağlık Raporu),
2- biyometrik fotoğraf (5×6 cm. Ebadında), 3- Nüfus Cüzdanı Aslı veya Fotokopisi, 4- parmak izi, 5- sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 13.00 TL.+ 2.00 TL.= 15.00 TL. nın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi.
Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.